Business Internaţional

Lumea este în alertă: Atac terorist în centrul Vienei. Cel puţin patru persoane au murit şi alte 15 au fost împuşcate. Poliţia este mobilizată în toată ţara pentru a prinde teroriştii. Vienezilor li s-a cerut să rămână în case

Lumea este în alertă: Atac terorist în centrul Vienei....

Autor: Ştefan Stan, Mediafax

03.11.2020, 09:54 6055

UPDATE 9:20. Centrul oraşului Viena poate fi accesat din nou cu transportul după atacul terorist. Liniile din Viena operaţionale, a anunţat compania. Toate staţiile au fost repornite. Acest lucru a fost convenit cu echipa de operaţiuni de la Ministerul de Interne, a spus un purtător de cuvânt.

4 persoane au decedat şi 15 persoane sunt rănite grav, între ele un ofiţer de poliţie

Atacul a fost orchestrat de cel puţin o personă care a fost împuşcată mortal de poliţie

Atacul este considerat a fi unul islamist

Atacatorul a fost înarmat şi părea să poarte o vestă explozivă care s-a dovedit a fi falsă

Apartamentul suspectului este percheziţionat de trupele speciale austriece

 

Update ora 08:40. 

Radiodifuzorul de stat austriac ORF raportează că mai multe persoane au fost arestate şi că şapte ofiţeri de poliţie „au folosit armele de serviciu luni seara în cursul atacului terorist”.

 

UPDATE 02:20. O operaţiune de amploare a poliţiei este în desfăşurare în Viena după ce mai multe persoane înarmate au deschis focul asupra oamenilor în centrul oraşului. Cel puţin o persoană a murit şi alte 15 au fost rănite. Un atacator a fost ucis de poliţie.

Poliţia cehă a anunţat că a început controale aleatorii la graniţa ţării cu Austria după atacul de luni, în care cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa şi mai multe au fost rănite.

Acestea sunt cele şase locaţii confirmate ale atacului terorist: Salzgries, Morzinplatz, Seitenstättengasse, Piaţa Cărnii, Piaţa Fermierilor, Graben. Mass-media a raportat în mod repetat împuşcături în apropierea parcului oraşului, dar această locaţie nu a putut fi confirmată, momentan.

UPDATE ora 12:40: Ministrul de interne al Austriei a confirmat că o parte din atacatori se află în continuare pe străzi, iar poliţia se luptă pentru a-i captura. 

 

Viena a intrat luni noapte în stare de alertă, după ce un grup de atacatori au luat mai mulţi ostatici. La ora 24, autorităţile din capitala Austiei raportează 7 morţi.

Poliţia a confirmat că s-au tras focuri de armă din 6 locaţii diferite începând cu ora 20.00. Primele informaţii indică că sunt 15 răniţi, dintre care 7 în stare foarte gravă.

S-au tras focuri de armă şi în incinta hotelului Hilton.

Alte informaţii indică că s-au atacat cel puţin 4 locaţii din centrul Vienei: sinagoga, 2 restaurante şi centrul comunitar evreiesc.

Evenimentele sunt în desfăşurare.

 

UPDATE ORA 11:56

Emanuel Macron a transmis un mesaj de solidaritate în limba germană prin intermediul canalului său de Twitter, în urma atacurilor petrecute în VIena.

Wir, Franzosen, teilen den Schock und die Trauer von der Österreicher nach einer Angriff in Wien. Nach Frankreich ist es ein befreundetes Land, das angegriffen wird. Dies ist unser Europa. Unsere Feinde müssen wissen, mit wem sie es zu tun haben. Wir werden nichts nachgeben.

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 2, 2020

”Noi, francezii, împărtăşim şocul şi tristeţea austriecilor după un atac la Viena. După Franţa, ţara  prietenă  este atacată. Aceasta este Europa noastră. Duşmanii noştri trebuie să ştie cu cine au de-a face. Nu vom ceda la nimic.”

UPDATE ORA 11:48

Poliţia din Viena a confirmat printr-un comunicat pe Twitter faptul că s-au tras mai multe focuri de armă din şase locaţii diferite, începând cu ora 20:00. Mai mulţi suspecţi înarmaţi se află în spatele atacurilor. O persoană a decedat, un poliţist a fost grav rănit iar unul dintre suspecţi a fost ucis de către poliţişti în urma schimbului de focuri.

CONFIRMED at the moment:
*08:00 pm: several shots fired, beginning at Seitenstettengasse
*several suspects armed with rifles
*six different shooting locations
* one deceaced person, several injured (1 officer included)
*1 suspect shot and killed by police officers #0211w

— POLIZEI WIEN (@LPDWien) November 2, 2020

Autorităţile au anunţat 15 răniţi din care 7 sunt în stare foarte gravă, conform posturilor de televiziune locală. Maşinile de poliţie patrulează mai ales în sectorul 11 al capitalei Austriei.

UPDATE S-au tras focuri de armă şi în incinta hotelului Hilton. De asemenea, au mai fost luaţi ostatici şi din alte două locaţii din centrul oraşului.

UPDATE Şeful comunităţii evreieşti din Austria, Oskar Deutsch, a declarat pe Twitter că e posibil ca nu sinagoga să fi fost ţinta atacurilor, ci ofiţerii de poliţie care supravegheau clădirea.

UPDATE Mai multe persoane au fost luate ostatice la restaurantul Akakiko. 

UPDATE Autorităţile au raportat 7 morţi până acum.

UPDATE Unul dintre presupuşii autori ai atacului a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, iar altul este căutat activ.
Membri ai poliţiei austriece au fost grav răniţi, a declarat Ministrul de Interne. 

UPDATE Au apărut primele imagini cu atacatorul 

UPDATE Teroriştii au atacat cel puţin 4 locaţii din centrul Vienei: sinagoga, 2 restaurante şi Centrul Comunitar Evreiesc.
Unul dintre terorişti s-ar fi aruncat în aer cu o centură de explozibil. Mai mulţi complici sunt în continuare liberi. 

Mai multe focuri de armă au fost trase în centrul Vienei, aproape de sinagoga din Seitenstettengasse, conform autorităţilor locale. Poliţia din Viena a lansat o operaţiune de forţă majoră. Toţi locuitorii Vienei au fost sfătuiţi să nu părăsească domiciliul.

Au fost trase focuri şi în vitrina unui restaurant recunoscut din centrul Vienei, Bettelalm. Clienţii s-au adăpostit în beciul localului. 

Până acum autorităţile au raportat un mort şi mai mulţi răniţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO