Business Internaţional

LukOil face o oferta pentru un producator de titei din Kazahstan

04.10.2005, 18:08 26

LukOil, cea mai mare companie petroliera a Rusiei, a lansat o oferta de 2 miliarde de dolari (1,6 miliarde de euro) pentru achizitionarea unui operator din domeniul petrolului si gazelor din Kazahstan, de talie mijlocie, ca parte a planurilor companiei de expansiune in regiunea Marii Caspice, bogata in resurse energetice, relateaza The New York Times.

Nelson Resources, o companie inregistrata in Insulele Bermude, obiectul intentiilor LukOil, dispune de rezerve totale estimate la 235 de milioane de barili de titei si a pompat 29.693 de barili pe zi in trimestrul al doilea. Nelson a aratat intr-o declaratie ca va angaja un consilier independent inainte de a incheia tranzactia.

Oferta a fost lansata in contextul in care cele mai importante companii de energie din Rusia, America, China si Europa concureaza pentru rezerve in Asia Centrala, in si in jurul regiunii caspice, considerata ultima regiune petroliera importanta din lume ramasa neexplorata. Kazahstanul detine 3% din rezervele globale de petrol si gaze naturale, conform estimarilor.

"Kazahstanul este o regiune-cheie pentru dezvoltarea strategiei noastre pe plan international", a declarat Vagit Alekperov, presedinte LukOil. "Nelson va spori considerabil activele pe care le detinem in regiunea caspica."

In august, China National Petroleum Corporation a oferit 3,2 miliarde de dolari (2,6 miliarde de euro) pentru PetroKazakhstan, o companie canadiana ce detine campuri petroliere in Kazahstan. Crevron, ConocoPhilips si Exxon Mobil desfasoara toate operatiuni in fostul stat sovietic.

LukOil detine deja trei participatii in cadrul a trei companii din acest stat si in cadrul conductei Tengiz-Novorossiysk. De asemenea, LukOil opereaza doua site-uri offshore in regiunea caspica.

Nelson Resources a inregistrat un profit net de 24,2 milioane de dolari pe trimestrul doi, in crestere cu 642% fata de perioada similara a anului trecut.

LukOil a declarat ca a obtinut aprobarea a 65% din actionarii Nelson, purtand discutii cu restul. In cazul in care va fi aprobata de actionarii Nelson, aceasta ar fi cea mai mare achizitie realizata vreodata de o companie din Rusia pe plan extern.

Pretul oferit de LukOil, sub nivelul pietei, a generat temeri conform carora actionarii minoritari ar avea de pierdut in cadrul acestei tranzactii.

Un consortiu alcatuit din trei banci din Kazahstan detine 58% din Nelson, restul actiunilor fiind tranzactionate, insa se spune ca Nelson este un vehicul al fostilor oficiali guvernamentali din aceasta tara si al unor persoane apropiate presedintelui Nursultan Nazarbayev.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO