Business Internaţional

Lucratori din noile state membre invadeaza vestul UE

22.09.2004, 00:00 13

La patru luni dupa integrarea in UE a celor 10 state, Suedia a inregistrat o crestere rapida a cererilor pentru permise de munca, in principal din partea cetatenilor noilor membrii, informeaza  EuObserver.
In comparatie cu cifrele de anul trecut, numarul cererilor de angajare din partea noilor cetateni europeni s-a majorat cu 74%, in primele patru luni, din mai pana in august, conform statisticilor oficiale ale Swedish Migration Board - organism suedez ce se ocupa cu monitorizarea migratiei fortei de munca.
Din mai pana in august 2004 a fost luat in evidenta un total de 2017 cereri pentru permise de munca, dintre care 1113, peste jumatate, au fost depuse de polonezi. Pentru anul trecut totalul a fost de doar 1161.
Statisticile acopera insa doar permisele de munca cu o valabilitate de peste 3 luni.
Trendul inregistrat in Suedia este asemanator cu cel din Olanda. In mai, iunie si iulie, olandezii au eliberat 11.000 de permise de munca, in comparatie cu totalul de 5.000 corespunzator perioadei similare a anului trecut.
Si in acest caz, peste 8.500 de permise olandeze au avut ca titulari lucratori polonezi.
Numarul muncitorilor din noile state membre veniti in Irlanda in cautare de locuri de munca a inregistrat de asemenea o crestere accentuata, din momentul largirii UE, la 1 mai 2004.
Luna trecuta, guvernul irlandez a publicat un raport in care se arata ca aproape 23.000 de persoane din noile state membre au depus cereri de angajare in Irlanda, in primele trei luni dupa largirea UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO