Business Internaţional

Lovitură pentru Erdogan: Turcia intră în recesiune cu mai puţin de o lună până la alegerile locale

Lovitură pentru Erdogan: Turcia intră în recesiune cu...

Autor: Iulian Tenchiu

11.03.2019, 16:44 2776

Turcia a intrat oficial în recesiune, eveniment care afectează şansele lui Recep Erdogan în contextul viitoarelor alegeri locale.

PIB-ul ţării s-a contractat cu 2,4% în ultimul trimestru, faţă de trimestrul anterior când a înregistrat o scădere de 1,6%, potrivit Bloomberg.

Turcia se află într-o situaţie incertă din punct de vedere economic, încât politica lui Erdogan care vizează obţinerea unei creşteri economice cu orice preţ a dus la un conflict cu SUA.

Conduita economică a preşedintelui Recep Erdogan s-a rezumat la exercitarea presiunii asupra băncii centrale pentru a menţine rata dobânzilor la un nivel scăzut.

Cu toate acestea, creşterea economică înregistrată de Turcia dar şi majorarea taxelor vamale pentru produsele americane, au determinat ruptura dintre cele două naţiuni.

„Aceasta este un rechizitoriu al politicii economice a lui Erdogan şi o consecinţă directă a unei politicii monetare din 2018, care a evoluat în favoarea interesului politic pe termen scurt, în pofida pragmatismului economic”, a declarat Julian Rimmer, un trader la Investec Bank Plc din Londra.

Pentru investitori, cea mai mare problemă este reprezentată de faptul că Turcia va avea nevoie de mult timp pentru a-şi reveni din criză.

Capitalul străin începe să se epuizeze iar gospodăriile şi companiile sunt obligate să plătească datorii din ce în ce mai mari. Consumul privat a scăzut cu 8,9% în ultimul trimestru, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor a scăzut la 9.632 de dolari, de la aproximativ 10.000 de dolari în 2017.

În ciuda recesiunii, Ministrul Finanţelor şi al Trezoreriei, Berat Albayrak este optimist şi susţine că economia ţării se va redresa rapid. Factorii cheie ai redresării vor fi creşterea exporturilor şi majorarea salariilor din turism, potrivit oficialului turc.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO