Business Internaţional

"Lord Libor" este chemat la tribunal în SUA, unde riscă 90 de ani de închisoare

"Lord Libor" este chemat  la tribunal în SUA, unde...

Autor: Ştefan Stan

26.09.2013, 11:49 1236

Colin Goodman, brokerul de la firma ICAP supranumit “Lord Libor”, a fost acuzat alături de alţi doi colegi de justiţia americană de fraudă şi conspiraţie, în scandalul manipulării ratelor Libor, scrie Financial Times.

ICAP este cea mai mare companie de brokeraj din lume care tranzacţionează pentru instituţii financiare. Compaia a plătit 55 de milioane de lire pentru a ajunge la o înţelegere cu autorităţile americane şi britanice, iar ca parte din acord, firma a trebuit să recunoască implicarea celor trei angajaţi în manipularea ratei Libor în raport cu yenul japonez.

Colin Goodman, Darrell Read şI Daniel Wilkinson sunt acuzaţI pentru trei tipuri de infracţiuni de fraudă şi conspiraţie, în urma procesului intentat de Departamentul de Justiţie din SUA. Pentru fiecare cap de acuzare, brokerii riscă 30 de ani de închisoare.

“Lord Libor”, împreună cu ceilalţi doi brokeri, este acuzat că “a răspândit intenţionat ţI  în mod repetat informaţii false către bănci şi investitori, încercând să mişte pieţele pentru a genera beneficii clienţilor proprii, în dauna celorlalţI jucători din piaţă”, conform declaraţiilor făcute de Mythili Raman, de la Departamentul de Justiţie din Statele Unite.

Cei trei brokeri sunt acuzaţI că ar fi ajutat un trader de la grupul elveţian UBS să manipuleze rata Libor, în schimbul unor “bonusuri trimestriale”. Procurorii au descoperită sume totalziând 50.000 de dolari ca provenind din surse “corupte”.

Autorităţile americane au făcut rost de stenograme şi e-mail-uri care arată discuţiile dintre broker şi client. “Lord Libor” era deja acuzat pentru fraudă şi presupusa manipulare a ratelor Libor, iar odată cu noile descoperiri, lista capetelor de acuzare a crescut.

Investigaţia contrazice declaraţiile anterioare ale fondatorului ICAP,  Michael Spencer, care susţinea că firma sa a avut doar un rol marginal în scandalul manipulării Libor.

Rata Libor, care ajută la determinarea preţului unor produse bancare în valoare de peste 350 de mii de miliarde de dolari, este stabilite prin calcularea valorii medii a subscrierilor zilnice depuse de diferite bănci. Prin manipularea unor subscrieri, brokerii au reuşit să mişte rata Libor pentru yen într-o anumită direcţie, consideră procurorii care instrumentează cazul.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO