Business Internaţional

Londra îşi pierde coroana de regină a finanţelor mondiale în faţa Americii şi a Orientului

Londra îşi pierde coroana de regină a finanţelor mondiale în faţa Americii şi a Orientului

Foto: AFP/Mediafax

Autor: Radu Bostan

13.11.2012, 00:02 558

Londra îşi va pierde titlul de cel mai mare centru al finanţelor mondiale din cauza valului de disponibilizări în districtul financiar al oraşului, a reducerii bonusurilor şi a concurenţei din partea centrelor rivale, New York, Hong Kong şi Singapore, scrie The Guardian.

Până cel târziu în 2015, explozia de joburi în finanţe din Hong Kong va trage City of London, districtul de business al Londrei, pe locul trei în liga centrelor financiare ale lumii, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă Centre for Economics and Business Research (CEBR). Studiul arată că numărul de angajaţi din City va scădea la 237.036 anul viitor, cel mai redus nivel din 1993.

În 2007, înainte de criza mondială, peste 350.000 de persoane lucrau în districtul financiar al Londrei, dar din 2008 şi până astăzi din Londra au dispărut 70.000 de locuri de muncă din acest sector. În acest timp Hong Kong a adăugat 30.000 de joburi.

Statutul Londrei de centru financiar important reflectă poziţionarea între Occident şi Orient, tradiţia şi puterea istorică a oraşului în ceea ce priveşte sectorul bancar, forţa de muncă bine calificată şi sprijinul guver­namental masiv pentru industria financiară, notează CNBC. Însă în ultimii ani companiile de servicii financiare din Marea Britanie au fost ţinta unor noi reglementări şi a criticilor împotriva comportamentului lor avut înaintea şi în timpul crizei financiare mondiale din 2007-2008.

Veniturile industriei sunt în prezent erodate şi de criza datoriilor din zona euro. Anul acesta, imaginea sectorului bancar a fost pătată de scandalul manipulării dobânzii de referinţă LIBOR şi de anchete împotriva unor instituţii de top precum HSBC şi Standard Chartered, acuzate de spălare de bani.

Studiul CEBR vine cu veşti proaste şi cu impact imediat pentru bancherii londonezi, anume că fondurile cumulate pentru bonusuri vor scădea probabil de la 6,75 miliarde lire sterline (7,77 miliarde euro) anul trecut la 4,4 miliarde lire sterline (5,5 miliarde euro) anul acesta. Totalul "premiilor" pentru bancheri se va situa astfel la o treime faţă de nivelul din 2008, începutul crizei financiare globale, de 11,56 miliarde lire sterline (14,5 miliarde euro).

Mutarea finanţelor în Orientul Îndepărtat este inevitabilă în contextul schimbării întregii geografii economice a lumii, arată directorul CEBR Douglas McWilliams. "Noi am accelerat această mişcare prin suprareglementarea lipsită de prevedere, suprataxare şi tirul de critici împotriva bancherilor", adaugă el.

McWilliams avertizează că marele perdant al relocării acestei industrii va fi statul, care va fi privat de veniturile dintr-o serie de impozite plătite de jucătorii din City. El estimează că guvernul va încasa anul acesta circa 40 miliarde de lire sterline (50 miliarde euro) de la districtul financiar al Londrei, faţă de 70 miliarde lire (80 miliarde euro), cât a primit din impozite şi taxe în perioada de vârf din 2007-2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO