Business Internaţional

Lobby-ul gigantilor energetici incepe sa dea roade vizibile

28.07.2005, 19:21 14

Companiile americane care activeaza in domeniul petrolului si al utilitatilor, cum sunt Exxon Mobil si Southern, au cheltuit peste 367 de milioane de dolari (305,9 mil. euro) in ultimii doi ani pentru a forta Congresul Statelor Unite sa voteze o noua legislatie in sectorul energetic, relateaza Bloomberg.

Pentru multi, aceasta a reprezentat o investitie profitabila. Autoritatea legislativa se pregateste sa aprobe o masura care va oferi facilitati fiscale in valoare totala de aproximativ 11,6 miliarde de dolari (9,7 miliarde de euro).

"Negociatorii din cadrul Camerei Reprezentantilor si Senatului au aprobat legislatia de compromis. Presedintele George W. Bush, care este in cautarea unei noi legislatii energetice inca de la inceputul primului mandat, o va avea pe birou inainte de 29 iulie", a spus senatorul Charles Grassley. Sustinatorii noii legi, cunoscuta sub denumirea de "Energy Policy Act", considera ca aceasta va contribui la asigurarea cu resurse energetice si, implicit, la scaderea pretului combustibililor.

Legislatia prevede acordarea unor facilitati fiscale de care vor beneficia companiile care exploreaza noi resurse de petrol si gaze naturale, cum ar fi Irving sau Exxon Mobil. Gigantul petrolier din Texas a contribuit cu 935.266 de dolari (779.489 de euro) la campaniile electorale din 2004 ale unor candidati federali. Southern, care a contribuit cu 1,1 milioane de dolari (0,92 milioane de dolari) la bugetul politicienilor inscrisi in campania de anul trecut, a obtinut abrogarea unei legi din 1935, care interzicea corporatiilor din domeniul utilitatilor sa detina alte companii ca urmare a utilizari veniturilor incasate de la clienti.

Criticii sustin ca modificarile legislative reprezinta un cadou care face foarte putin pentru a rezolva problemele privind cresterea preturilor sau poluarea mediului inconjurator.

"Legislativul a asamblat listele de cereri provenite de la companiile din industria energetica, Congresul incercand sa dea fiecaruia atat cat se poate", a spus David Hamilton, directorul diviziei de incalzire globala si programe energetice din cadrul organizatiei Sierra Club, un grup ce activeaza in domeniul protectiei mediului inconjurator.

In negocierea modificarilor, Legislativul a respins o crestere a unor standarde privind economia de combustibil a automobilelor si o cerere care prevedea ca producatorii de utilitati sa obtina cel putin 10% din energia electrica prin utilizarea unor surse regenerabile, cum sunt energia solara sau cea eoliana. In aprilie, Bush declarase ca modificarile nu vor avea un impact imediat asupra preturilor benzinei.

Senatorul John Cornyn, un sustinator al noii legislatii, a spus ca aceasta este un produs al discutiilor dintre republicani si democrati, care nu au tinut cont de jocurile din culise. "Nu poti trece nimic prin Senat decat daca beneficiaza de suportul ambelor partide. Legea nu este produsul nici unui grup de interese", a precizat Cornyn.

Masurile prevad facilitati fiscale si pentru descoperirea de noi tehnologii si autorizeaza un studiu cu privire la existenta unor potentiale rezerve de petrol in apropierea coastei SUA. Legea impune rafinariilor sa utilizeze mai mult etanol, un produs bazat pe combustibil obtinut din porumb in amestec cu benzina conventionala, scopul fiind reducerea emanatiilor nocive.

Conform unui studiu realizat de Bloomberg, senatorii care au votat in favoarea legii au primit, in timpul campaniei electorale, donatii in valoare medie de 69.348 de dolari, in comparatie cu 40.143 de dolari, suma de care au beneficiat cei care s-au opus modificarilor. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO