Business Internaţional

LIVE UPDATE. America în flăcări: Protestele George Floyd se extind cu repeziciune după ce preşedintele Donald Trump a ameninţat că scoate armata pe străzi. Cu peste 32 de milioane de şomeri şi o istorie a inegalităţii, tragedia din Minneapolis a fost scânteia care a aprins haosul

Autor: Alex Ciutacu

02.06.2020, 13:43 4235

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat luni seară că va chema Armata dacă primarii şi guvernatorii nu iau măsuri pentru a opri violenţa în rândul protestatarilor care au ieşit masiv în stradă după ce uciderea lui George Floyd a reaprins lupta pentru egalitate în SUA.

În timp ce autorităţile foloseau gloanţe de cauciuc şi gaz pentru a îndepărta protestatarii paşnici din faţa Casei Albe, Trump şi-a făcut drum prin Piaţa Lafayette către biserica St. John pentru a poza cu o Biblie în mână, potrivit Washington Post.

Ameninţarea lui Trump de a scoate Armata pe stradă vine în contextul în care protestele s-au extins cu repeziciune în Washington şi alte oraşe precum New York, St. Louis şi Chicago, ceea ce a intensificat violenţele.

Protestele au prins avânt la doar câteva ore după ce moartea lui George Floyd a fost declarată omucidere de către legistul din Hennepin County.

LIVE UPDATE. Ce se întâmplă în America

- Marţi 16.02 – Home Depot anunţă că va dona 1 milion de dolari organizaţiilor care luptă cu inegalitatea

Într-un mesaj trimis către angajaţi, CEO-ul Home Depot, Craig Menear, a criticat vehement „uciderea fără sens” a afro-americanilor, printre care şi George Floyd.

„Nu putem ignora faptul că aceste morţi fac parte dintr-un tipar de rasism şi reflectă realitatea dură care ne arată că suntem foarte departe ca naţiune de a atinge justiţie egală pentru toată lumea. Trebuie să fim alături de cei care sunt hotărâţi să facă o schimbare care ne va duce mai aproape de finalul acestor manifestări de discriminare şi ură”, a scris Craig Menear, CEO-ul Home Depot.

Menear spune că cei 1 milion de dolari vor fi donaţi către organizaţiile care luptă pentru drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

- Marţi 15.30 – Bank of America donează 1 miliard de dolari în lupta cu inegalitatea rasială şi economică

Gigantul Bank of America a anunţat că va dona 1 miliard de dolari pentru a ajuta comunităţile care se confruntă din ce în ce mai mult cu fenomenul inegalităţii sociale şi economice, pe fondul pandemiei de Covid-19.

Banca a transmis într-un comunicat de presă că programul se va concentra pe „ajutarea oamenilor şi comunităţilor de culoare care au fost grav afectate de criza medicală”.

Fondurile ar urma să fie direcţionate către testarea pentru coronavirus, clinici medicale, sprijinul businessurilor deţinute de minorităţi şi investiţii în locuinţe accesibile.

- Marţi 15.00 – Gigantul Ford trimite o scrisoare către angajaţi în legătură cu uciderea lui Floyd

Bill Ford, preşedintele executiv al gigantului Ford, a semnat o scrisoare trimisă către angajaţi împreună cu Jim Hackett, CEO-ul companiei auto, prin care abordează „uciderea tragică a lui George Floyd”, precum şi „rasismul sistematic” din America, potrivit CNBC.

Astfel, Ford se alătură unor companii precum Apple şi Snap care au decis să trimită un mesaj către angajaţi legat de uciderea lui Floyd.

„În timp ce ne-am dori să spunem că rasismul nu are loc în societatea noastră, ştim că rasismul sistematic încă există în ciuda progresului care a fost făcut în acest sens. Nu putem să închidem ochii”, au scris şefii Ford în scrisoarea către angajaţi.

Mesajul a fost trimis luni dupăamiază, înainte ca preşedintele Donald Trump să ameninţe că va scoate Armata pe străzi.

- Marţi 14.10 (ora României) – Americanii cred că poliţia tratează foarte diferit oamenii în funcţie de rasă

O majoritate de 57% dintre americani crede că poliţia tratează în general mai bine oamenii caucazieni decât îi tratează pe afro-americani, însă percepţia diferă mult în funcţie de rasă şi afilierea politică, potrivit unui sondaj derulat de CBS News şi YouGov în ultimele zile.

Printre caucazieni, 52% dintre americani consideră că poliţia îi tratează mai bine decât pe afro-americani. La aceeaşi întrebare, 78% dintre afro-americani este de părere că sunt trataţi mai prost.

Între timp, sondajele din tabăra Republicanilor arată că 61% dintre aceştia consideră că poliţia îi tratează la fel pe americani, indiferent de rasă. În acelaşi timp, 80% dintre Democraţi consideră că afro-americanii sunt trataţi mai prost.

- Marţi 13.30 – Mii de oameni protestează în toată lumea în semn de solidaritate

Protestele masive din SUA care au fost întâmpinate cu violenţă de autorităţi au declanşat demonstraţii în mai multe oraşe mari din lume, întrucât lumea se aliniază sub stindardul „I can`t breathe” (n.eng: Nu pot să respir) – acestea fiind ultimele cuvinte ale lui George Floyd în timp ce ofiţerul de poliţie Derek Chauvin stătea cu genunchiul pe gâtul său.

Mai mulţi oameni au ieşit să protesteze în faţa parlamentului din Sydney, Australia, marţi, pentru a susţine mişcarea Black Lives Matter.

De asemenea, mii de oameni au organizat marşuri în semn de solidaritate din Olanda şi până în Marea Britanie, Germania, Franţa, Polonia, Canada, Mexic, Brazilia şi Noua Zeelandă.

- Marţi 12.46 – Democraţii îl etichetează pe Trump drept „laş, slab şi periculos”

Liderii Democraţi Nancy Pelosi şi Charles E. Schumer au lansat o declaraţie, luni noapte, prin care condamnă acţiunile autorităţilor federale de a dispersa prostatarii adunaţi pentru o demonstraţie paşnică în faţa Casei Albe.

Cei doi îl învinovăţesc pe Donald Trump pentru ciocnirile violente, în special pe fondul deciziei acestuia de a merge către o biserică pentru a fi pozat cu Biblia în mână.

„Să dai cu gaze în protestatari paşnici pentru ca preşedintele să poată poza în faţa unei biserici dezonorează fiecare valoare pe care o învăţăm din partea credinţei. Le cerem preşedintelui, organelor de ordine şi tuturor părţilor responsabile să respecte demnitatea şi drepturile tuturor americanilor”, au transmis Pelosi şi Schumer.

Filmările arată cum ofiţerii echipaţi cu scuturi se îndreaptă către protestatari, în timp ce aruncă înspre aceştia gaz lacrimogen şi trag cu gloanţe de cauciuc.

„În aceste momente dificile naţiunea noastră are nevoie de lideri reali. Strategia preşedintelui de a încuraja discordia şi violenţa este laşă, slabă şi periculoasă”, au spus Pelos şi Schumer.

- Marţi 12.41 – Patru poliţişti au fost împuşcaţi în St. Louis

Patru ofiţeri de poliţie au fost împuşcaţi, marţi dimineaţă, în St. Louis, potrivit departamentului de poliţie.

Toţi cei patru ofiţeri erau încă în viaţă când au fost luaţi şi transportaţi la spital. Departamentul de Poliţie din St. Louis a anunţat că viaţa acestora nu este în pericol.

- Marţi 12.30 – Protestele se extind în ciuda stării de asediu, poliţiştii ies în număr mai mare

Protestatarii au luat din nou străzile cu asalt luni noapte pentru a milita împotriva uzului excesiv de forţă din partea poliţiei din Washington, New York şi alte oraşe unde a fost impusă starea de asediu, în timp ce preşedintele Trump le-a cerut guvernatorilor să utilizeze şi mai mult forţa.

Primarul din Washington D.C. Muriel Bowser l-a criticat grav pe Trump pentru că i-a pus pe poliţişti să utilizeze gaz lacrimogen pentru a-i deschide calea preşedintelui către locaţia pentru o fotografie cu Biblia în mână.

- Marţi 12.10 – Un ofiţer de poliţie a fost rănit grav în Bronx

O maşină a trecut în viteză printr-o intersecţie din Bronx marţi dimineaţă şi a lovit un ofiţer de poliţie din New York, lăsându-l în stare gravă, conform autorităţilor americane.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din New York a spus că poliţiştii cercetau zona în urma unor apeluri conform cărora erau jafuri în desfăşurare pe bulevardul Walton Avenue, situat la doar puţin peste 3 kilometri de haosul din Fordham Road – unde oamenii au luat cu asalt magazinele şi au incendiat străzile.

Ofiţerul lovit de maşină a fost dus la spitalul Lincoln Medical Center pentru tratament, iar condiţia lui este stabilă.

- Marţi 11.45 - Activiştii din Minneapolis îi ajută pe oamenii străzii afectaţi de protestele în desfăşurare

În Minneapolis, uciderea lui George Floyd şi violenţele care au urmat au schimbat masiv realitatea vieţii cotidiene. Autorităţile au instalat puncte de verificare între cartiere, oamenii legii patrulează pe toate străzile, iar centrele medicale sunt puse sub presiune.

Mai mult, hotelul Sheraton a fost luat cu asalt, întrucât în ultimele 48 de ore protestatarii au băgat în hotel circa 200 de oameni fără locuinţă – după ce majoritatea au fost nevoiţi să părăsească locuinţele sociale situate în apropierea epicentrului protestelor.

Rosemary Fister, 26 ani, din Minneapolis, face parte din coaliţia de organizatori şi activişti din spatele acestui efort, care este realizat prin cooperare cu proprietarii hotelului.

„Acesta nu este un moment, noi nu dăm înapoi. Acesta, de exemplu, este al nostru acum”, au spus protestatarii, indicând hotelul Sheraton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO