Business Internaţional

Lituania, tot mai îngrijorată de tema invaziei ruse în Ucraina, cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Lituania, tot mai îngrijorată de tema invaziei ruse în...

Autor: Ioana Bojan

28.08.2014, 13:41 206

"Lituania condamnă ferm invazia evidentă a teritoriului Ucrainei de forţele armate ale Federaţiei Ruse" şi "cere Consiliului de Securitate al ONU să examineze acest subiect imediat", a declarat Ministerul lituanian al Afacerilor Externe.

Conform acestui stat baltic, membru nepermanent al Consiliului de Securitate, acţiunile Moscovei "încalcă în mod clar suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi subminează securitatea în toată regiunea".

Vilnius a cerut Rusiei "să-şi retragă imediat forţele armate, armele şi echipamentele de pe teritoriul suveran al Ucrainei".

Autorităţile ucrainene au acuzat trupele ruse că acţionează pe teritoriul lor pentru a-i susţine pe separatiştii proruşi în faţa forţelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzaţii, însă NATO şi Polonia susţin că au dovezi în acest sens.

Aceste acuzaţii au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat arestarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească.

O sursă de la Ministerul rus al Apărării a dat asigurări, pentru agenţii ruseşti de presă, că aceste trupe au trecut frontiera "în mod accidental".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO