Business Internaţional

Lituania, sfârşitul marşului spre răsărit al zonei euro

Lituania, sfârşitul marşului spre răsărit al zonei euro

Autor: Bogdan Cojocaru

30.12.2014, 13:01 1783

Lituania va deveni de joi al 19-lea membru al zonei euro, eveniment cu ramificaţii atât economice cât şi geopolitice în contextul în care un nou val de politici agresive ale Rusiei nelinişteşte micile state baltice, scrie Financial Times.

Lituania este singura dintre cele trei ţări baltice care încă nu a fost absorbită de uniunea monetară şi va fi, probabil, ultima din UE care adoptă euro în viitorul apropiat.

Ministrul lituanian de finanţe Rimantas Sadzius a descris evenimentul ca fiind „pasul final al integrării Lituaniei în lumea vestică”, integrare care a început în urmă cu zece ani, odată cu intrarea în NATO şi UE.

„Intrarea în zona euro finalizează un proces foarte important. Avantajele de a fi membru al NATO, al UE şi al zonei euro sunt foarte evidente pentru toată lumea”, a spus oficialul.

Liniştea celor trei state baltice a fost tulburată anul acesta de acţiuni de provocare din partea Rusiei care au urmat invadării şi anexării Crimeei. În prezent, Moscova susţine politic şi militar armatele de separatişti proruşi care acţionează în estul Ucrainei.

Forţele aeriene baltice ale NATO, staţionate în Lituania, au fost puse în alertă de mai mult de 100 de ori anul acesta pentru a bloca eventuale ameninţări din partea Rusiei. Anul trecut numărul a fost de trei ori mai mic.

Cu o populaţie de aproape trei milioane de locuitori şi cu amintiri amare din timpul dominaţiei ruseşti, Lituania a căutat cu o dorinţă deosebită să cimenteze relaţiile cu lumea occidentală.

Vitas Vasiliauskas, guvernatorul băncii centrale, a afirmat că „a deveni membru al zonei euro este un pas şi un proiect economic. Dar în actuala situaţie geopolitică, calitatea de membru al zonei euro înseamnă mai mult decât integrare, iar aceasta este foarte important pentru noi”.

După ce a fost lovită de criza financiară mondială, Lituania şi-a revenit şi a devenit una din economiile europene cu cea mai rapidă creştere economică, ceea ce i-a determinat pe unii economişti să spună că intrarea în zona euro nu ar fi cel mai bun lucru pentru acest stat. Zona euro nu a revenit încă la creşterea anterioară crizei.

Aceste probleme au determinat liderii economiilor mai mari din Europa de Est – Polonia, Ungaria, Cehia – să amâne pentru vremuri mai bune, nespecificate, adoptarea euro.

Oficialii lituanieni spun în schimb că intrarea în zona euro este de mult timp inevitabilă. Odată cu intratra în UE, orice stat se obligă să adopte euro. Lituania a devenit economie comunitară în 2004 şi deţine „onoarea” de a fi singura ţară căreia i s-a refuzat calitatea de membru al zonei euro, în 2006, când oficialii uniunii monetare s-au scandalizat din cauza inflaţiei prea ridicate.

„A fost dureros. Preţul plătit în timpul crizei din 2009-2010 ar fi fost mai mic dacă am fi fost în zona euro”, a spus Sadzius.

Moneda lituaniană, lita, este ancorată de euro încă din 2002, iar înainte a fost legată de dolar. „De mai mult de zece ani importăm politica monetară a Băncii Centrale Europene. În fapt, avem deja euro. Aproape 70% din creditele noastre sunt denominate în euro”, a explicat Vasiliauskas.

Un alt argument prin care este promovată adoptarea euro este nevoie ca ţara să navigheze pe acelaşi curs european cu Estonia şi Letonia, care au intrat în uniunea monetară în 2011 respectiv 2014. Mulţi investitori tind să privescă ţările baltice ca pe o singură regiune.

Banca centrală a Lituaniei estimează că în următorii opt ani introducerea euro ar putea da comerţului extern un impuls de până la 10%, în timp ce PIB-ul real ar putea creşte cu aproape 2%.

„Este benefic, din punct de vedere economic, pentru o economie mică şi deschisă să se alipescă unei zone mai mari, care acum cuprinde 300 de milioane de locuitori şi este cu adevărat o putere economică”, apreciază Sadzius. El a enumerat ca beneficii eliminarea comisioanelor pentru schimburile valutare şi reducerea costurilor de finanţare.

Pe de altă parte, intrarea în zona euro va costa Lituania aproximativ 600 de milioane de euro reprezentând mai ales contribuţii la structuri precum Mecanismul European de Stabilitate, un fond de bailout care are ca scop ajutarea economiilor din zona euro confruntate cu dificultăţi financiare.

Opinia publică, o problemă pentru Letonia înainte de intrarea în zona euro, a fost un obstacol mai mic în Lituania. Aproximativ 63% din lituanieni vor ca ţara lor să adopte euro, potrivit celui mai recent sondaj de opinie. În urmă cu un an procentul era de 41%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO