Business Internaţional

Lituania distribuie cetăţenilor o broşură în care avertizează în privinţa unui posibil atac din est

Lituania distribuie cetăţenilor o broşură în care...

Autor: Mediafax

29.10.2016, 17:01 259

Ghidul are 75 de pagini şi a fost distribuit în 30.000 de exemplare. Acesta explică cetăţenilor lituanieni metode de insurgenţă în faţa unui eventual atac din partea forţelor miitare ruse.

Din cauza dimensiunii mici a Lituaniei, aceasta nu poate opune rezistenţă pe câmpul de luptă în faţa Rusiei, singurul mod prin care cetăţenii ar putea reacţiona ar fi insurgenţa extinsă.

Broşura oferă cetăţenilor sfaturi practice despre cum se pot apăra, îmbrăca, ascunde, cum pot identifica vehicule militare ruse sau cum pot trata diferite răni.

Potrivit manualului: ” Este important ca civilii să-şi dorească să reziste în faţa atacului, acest fapt va produce un discomfort statului agresor în cadrul procesului de acomodare”.

Rusia a transferat sisteme de rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, situată la frontiera cu Lituania şi Polonia.

Dalia Grybauskaite, preşedintele lituanian consideră că mutarea rachetelor ruse în Kaliningrad reprezintă o mişcare agresivă contra Europei.

În cadrul unui raport, RAND Corporation, care efectuează cercetare şi analiză pentru forţele armate ale Statelor Unite, a comunicat că activitatea militară NATO din Estonia, Letonia şi Lituania este inegală cu cea a Rusiei şi "mai degrabă conduce spre un război devastator, decât să-l împiedice". Dacă Rusia ar dori să ocupe statele baltice, alianţa vestică nu ar mai rămâne decât cu opţiunea de a recunoaşte pierderea unora dintre cei mai vulnerabili membri NATO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO