Business Internaţional

Lira turcească atinge un minim record pe fondul disputelor preşedintelui Erdogan cu aliaţii din NATO

Lira turcească atinge un minim record pe fondul...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

27.10.2020, 17:03 607

Lira turcească s-a depreciat la un nivel record de 8,15 unităţi pentru un dolar, pe fondul anxietăţii investitorilor cu privire la economia turcească, lovită de coronavirus şi de fricţiunile preşedintelui Erdogan cu aliaţii din NATO, anunţă BBC.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a stârnit mânia Franţei şi a Statelor Unite, printre alţii.

Analiştii atribuie deprecierea îngrijorărilor legate de inflaţia din Turcia, de 11,7% luna trecută şi de refuzul băncii centrale de a creşte rata de referinţă a dobânzii.

O creştere a ratei dobânzii ar putea diminua inflaţia şi ar putea încuraja investitorii să cumpere lire.

Acţiunile preşedintelui Erdogan în regiune - în Libia, Siria, în jurul Ciprului şi în Caucaz - a descurajat investitorii, spun analiştii de piaţă. "Tensiunile geopolitice în creştere cu SUA şi UE reprezintă noi surse de presiune care slăbesc lira", a declarat un trader turc de valute.

Piotr Matys, analist la Rabobank, a declarat că există îngrijorări că o victorie a lui Joe Biden în alegerile din SUA ar putea însemna „sancţiuni severe asupra Turciei pentru achiziţionarea sistemului rus de apărare S-400”, dar şi că „piaţa este, de asemenea, îngrijorată despre relaţia care se deteriorează rapid între Turcia şi Franţa ".

Lira a pierdut 26% din valoare în acest an iar autorităţile turce au cheltuit aproximativ 134 miliarde de dolari (103 miliarde de lire sterline) în ultimele 18 luni pentru susţinerea monedei.

La 23 octombrie, preşedintele Erdogan a confirmat că Turcia a testat controversatul sistem de rachete S-400. Apoi, duminică, a respins criticile SUA referitoare la acordul de arme cu Rusia, spunând: "Nu ştii cu cine vă jucaţi. Continuaţi cu sancţiunile voastre".

Departamentul de stat american a avertizat cu privire la „potenţiale consecinţe grave pentru relaţiile noastre de securitate dacă Turcia activează sistemul”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat în mod special activităţile Turciei. Duminică, Erdogan l-a acuzat de maltratarea musulmanilor francezi şi apoi s-a alăturat apelurilor din lumea arabă pentru boicotarea bunurilor franceze.

Coronavirusul afectează, de asemenea, economia turcă.

Decizia neaşteptată a băncii centrale de a menţine ratele dobânzilor în aşteptare săptămâna trecută a avut ca scop stimularea creşterii creditului pe termen scurt, a informat Enis Senerdem de la BBC Turkish.

Dar preşedintele Erdogan este, de asemenea, un adversar vocal al ratelor dobânzilor ridicate şi mulţi observatori locali consideră că influenţa sa cântăreşte foarte mult asupra deciziilor privind ratele băncii centrale, spune Senerdem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO