Business Internaţional

Lipsa fortei de munca din Europa de Est franeaza dezvoltarea economica a regiunii

Lipsa fortei de munca din Europa de Est franeaza dezvoltarea economica a regiunii

Fenomenul migratiei fortei de munca a dus la o schimbare a raportului de forte de pe piata din regiune, care este acum controlata de angajati

18.01.2008, 16:48 25

Expansiunea economica si valul de investitii straine in tarile din Europa Centrala si de Est conduc la o cerere din ce in ce mai mare de locuri de munca pe aceste piete si asta in conditiile in care peste 5 milioane de muncitori din regiune au emigrat pana acum catre tarile din Vest, scrie Financial Times.
Fenomenul migratiei fortei de munca a dus la o schimbare a raportului de forte de pe piata din regiune, care este in acest moment "controlata de angajati", considera Lezlek Wronski, directorul diviziei est-europene a companiei de consultanta si audit KPGM. Aceste schimbari sunt vizibile mai ales in ceea ce priveste costurile fortei de munca si nivelul salariilor.
Costurile fortei de munca inregistreaza cel mai mare ritm de crestere din perioada post-comunista, acestea urcand in perioada ianuarie - septembrie 2007 cu 30% in Letonia si cu peste 20% in Estonia, Lituania si Romania, arata un raport al Eurostat, institutul oficial de statistica al Uniunii Europene. In Polonia, cel mai mare nou membru al Uniunii, aceste costuri au inregistrat o apreciere de doar 12%.
De asemenea, salariul mediu brut a urcat in Polonia cu pana la 7% in primele noua luni ale anului trecut, in timp ce in Romania aprecierea a fost de aproape 16%. Mai mult, in timp ce nivelul somajului a ramas la 8% in Europa de Vest, in cealalta parte a continentului acesta a coborat de la 14% la sub 9%.
Pana acum insa cresterea costurilor cu forta de munca nu a afectat semnificativ atractia pe care regiunea o exercita asupra investitorilor straini, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) estimand ca valoarea investitiilor straine directe a fost de aproximativ 30 de miliarde de euro in 2007, acesta fiind al patrulea an de crestere sustinuta.
Investitiile din regiune continua chiar si dupa recentele cresteri salariale, in conditiile in care diferentele dintre Occident si noile membre ale UE raman uriase. De exemplu, costul mediu al unei ore de munca este de 28 de euro in Germania, in Cehia ajungand la 8 euro, iar in Polonia si Romania la 7,5, respectiv 4 euro. "In 2004 forta de munca din Polonia era cu 70%-80% mai ieftina decat in Germania, iar statisticile recente indica o scadere de pana la 60%-70%. Asadar, diferenta nu s-a redus semnificativ si, probabil, va ramane la un nivel ridicat pentru o perioada destul de lunga de timp", considera Rafael Krasnodebski, reprezentant regional al companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers.
Diferentele dintre nivelele de salarizare din statele vestice si cele din Europa de Est sunt insa explicabile in conditiile in care se ia in calcul nivelul productivitatii muncii, care este mult mai scazut in noile state membre ale UE, conform unui studiu al organizatiei Conference Board. In Polonia, de exemplu, nivelul productivitatii muncii este la doar 40% din cel inregistrat in Germania. De fapt, avertizeaza unii analisti, in unele state central si est-europene, nivelul salariilor a depasit nivelul productivitatii muncii. Iar companiile raspund acestor cresteri salariale prin adaugarea de noi responsabilitati in sarcina angajatilor lor.
Eurostat estimeaza ca populatia noilor state membre va ajunge in 2015 pana la 100,6 milioane de locuitori, dupa ce in 2004 se inregistrau peste 103,5 milioane de locuitori. Astfel, companiile si guvernele va trebui sa se pregateasca pentru o perioada relativ lunga de restrangere a fortei de munca, in conditiile in care rata de participare pe piata muncii este deja extrem de scazuta. In Polonia, rata angajarii era de 54,5% in 2006, prin comparatie cu Germania unde se inregistra o rata de 67,5%.
Pana si unul dintre cele mai bine platite domenii, cum este cel bancar, resimte acest fenomen al lipsei fortei de munca specializate, "situatia actuala fiind insuportabila", considera Stephen van Groningen, directorul diviziei din Romania a Raiffeisen International. "Oamenii devin oportunisti in momentul in care isi cauta un loc de munca. De exemplu, vin oameni care lucreaza trei luni si dupa aceea pleaca, iar dupa trei luni doresc sa revina - si in anumite cazuri sunt nevoit sa-i accept", a adaugat el.

Oameni putini, salarii mai mari

Costurile cu forta de munca au urcat, in perioada ianuarie- septembrie 2007, cu 30% in Letonia si cu peste 20% in Estonia, Lituania si Romania.
Salariul mediu brut a urcat in Polonia cu pana la 7% in primele noua luni ale anului trecut, in timp ce in Romania aprecierea a fost de aproape 16%.
In timp ce nivelul somajului a ramas la 8% in Europa de Vest, in cealalta parte a continentului acesta a coborat de la 14% la sub 9%.
Peste 5 milioane de angajati din regiune au emigrat in ultimii ani in Europa de Vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO