Business Internaţional

Liniile aeriene americane, lovite de viscol

20.02.2003, 00:00 17

Dupa ce au suferit uriase pierderi financiare pe fondul scaderii numarului de turisti, cele mai importante companii aeriene din Statele Unite au primit o noua lovitura in timpul weekendului, fiind afectate de viscolul abatut asupra regiunii de nord-est. Totusi, impactul viscolului ar putea fi limitat avand in vedere faptul ca au fost afectati cei care se intorceau din weekend, si nu cei ce calatoresc in scopuri de afaceri, au aratat analistii.
Cea mai afectata a fost compania cu costuri reduse, de transport de calatori, JetBlue Airways, care si-a anulat aproape toate cursele pe o perioada de trei zile.
Cele mai mari companii aeriene au raportat pierderi nete cumulate de peste 11 miliarde de dolari in 2002, scaderea numarului de pasageri cauzata de atacurile teroriste din 11 septembrie determinand companiile US Airways si United Airlines sa ceara protectie impotriva falimentului.
"Companiile aeriene nu-si pot permite ca traficul sa fie afectat, pe durata weekendului, de viscolul abatut asupra Coastei de Est", a declarat Michael Boyd, consultant specializat pe industria aviatica.
Practic, toate companiile aeriene americane s-au confruntat mai mult sau mai putin cu anulari de curse si alt gen de incidente, a mai adaugat Michael Boyd.
Jamie Baker, analist al industriei aeriene in cadrul JP Morgan, a declarat ca liniile aeriene isi rezerva de obicei un anumit buget pentru acest gen de incidente, impactul fenomenului fiind astfel redus. Intrebarea este insa cat le-a mai ramas din acest buget, si daca acesta va fi suficient in cazul inrautatirii conditiilor meteorologice, a remarcat acesta.
Anularile de curse au atins cote maxime luni cand, datorita viscolului care a cauzat 28 de morti, au fost inchise aeroporturi pe o arie de la Washington la New York.
Printre cele mai grav afectate companii a fost si US Airways Group. Peste 40% din cele 1.500 de curse programate au fost anulate de duminica pana marti, conform declaratiilor purtatorului de cuvant al companiei, David Castelveter. Viscolul va avea un semnificativ impact financiar asupra US Airways, desi este prea devreme pentru a determina amploarea acestuia, a mai declarat Castelveter.
American Airlines, divizie a grupului AMR, a anulat peste un sfert din cursele programate pentru ziua de luni, adica 627 curse din aproximativ 2.400, conform purtatorului de cuvant al companiei, Todd Burke.
United Airlines a anulat aproximativ 380 de curse luni si 90 marti din peste 1.700 de curse zilnice, a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Joe Hopkins.
Northwest Airlines Corp a anulat aproximativ 525 curse, dintr-o medie zilnica de peste 1.500 de curse, conform purtatoarei de cuvant a companiei, Beth Schubert. Ca urmare a viscolului, Delta Air Lines Inc. a fost obligata sa anuleze aproximativ 150 din cele 2.100 curse zilnice, conform purtatoarei de cuvant a companiei, Peggy Estes. (catalina.apostoiu@zf.ro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO