Business Internaţional

Liderii UE ademenesc ţările est-europene cu fonduri suplimentare pentru a nu da peste cap agenda de neutralitate climatică a blocului

Liderii UE ademenesc ţările est-europene cu fonduri...

Autor: Catalina Apostoiu

13.12.2019, 00:05 1135

Comisia Europeană a propus un Acord Verde pentru mobilizarea unor investiţii de 100 miliarde de euro pentru a ajuta economiile blocului să realizeze tranziţia de la combustibilii fosili.

Liderii UE vor încerca să ajungă la un acord privind atingerea neutralităţii climatice până în 2050, atrăgând statele estice, care ameninţă să dea peste cap orice astfel de eforturi, cu bani în plus pentru economiile lor extrem de poluante, scrie Euractiv.

Comisia Europeană a propus un Acord Verde pentru mobilizarea unor investiţii de 100 miliarde de euro pentru a ajuta economiile blocului să realizeze tranziţia de la combustibilii fosili.

Însă Polonia, Ungaria şi Cehia, dependente de cărbune, nu sunt de acord, arătând că sunt necesare mai multe detalii privitoare la amploarea şi scopul finanţării disponibile.

Pentru a le convinge, Comisia intenţionează să creeze un „mecanism de tranziţie corectă“ pentru a ajuta aceste ţări să treacă mai uşor la surse de energie regenerabile.

Premierul ceh Andrej Babis a declarat că ţara sa va avea nevoie de 26,5 miliarde de euro pentru a ajunge la neutralitatea climatică.

Însă, potrivit Financial Times, Varşovia şi aliaţii săi vor să meargă mai departe. Alte capitale au criticat cererile ţărilor est-europene, însă acestea argumentează că este dificil să te angajezi la o tranziţie ambiţioasă şi costisitoare lăsând în acelaşi timp în aer planurile de finanţare pe şapte ani ale UE.

Polonia şi alte ţări din regiune dependente puternic de cărbune se tem că noul plan al blocului va fi finanţat prin reducerea fondurilor de coeziune şi pentru agricultură care au susţinut în ultimii ani creşterea economică a Europei central europene, scrie Polandin.

Lista de dorinţe a Varşoviei include susţinerea Băncii Europene de Investiţii pentru „proiecte de cel puţin 578,5 miliarde de euro“ până în 2030, şi prioritizarea în cadrul Mecanismului de Tranziţie a închiderii centralelor pe cărbune.

Praga şi Budapesta au venit cu cereri similare, potrivit Financial Times. Un diplomat arată că cererile riscă să deschidă o cutie a Pandorei în condiţiile în care şi alte ţări se grăbesc să-şi asigure propriile priorităţi în cadrul următorului buget multianual al UE.

Însă banii nu sunt singura problemă. Ţările central şi est-europene cer o înţelegere clară că energia nucleară poate reprezenta o opţiune pentru atingerea ţintelor privind climatul. Acestea au susţinerea Franţei în acest sens.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO