Business Internaţional

Liderii sectorului energetic mondial îi trimit un mesaj clar lui Trump: lumea are nevoie de gazele ruseşti

Liderii sectorului energetic mondial îi trimit un mesaj...

Autor: Catalina Apostoiu

05.10.2018, 00:06 641

Liderii sectorului energetic mondial reuniţi la Moscova au declarat că lumea are nevoie de gazele ruseşti, un semnal clar adresat preşedintelui american Donald Trump, care a avertizat că ar putea impune sancţiuni asupra proiec­telor de export de gaze ruseşti, scrie Reuters.

Administraţia Trump a ameninţat cu blocarea proiectului Nord Stream 2 care va majora volumele pe care Rusia le poate exporta către Europa de Nord. Poziţia americanilor a stârnit critici dure din partea Kremlinului şi a grupurilor de business germane, iar acum şi din partea unor figuri importante din industria mondială a energiei.

Acestea din urmă au declarat că gazele ruseşti reprezintă o parte vitală din mixul energetic şi că gazele naturale lichefiate, propuse de Washington drept o alternativă viabilă, sunt prea scumpe.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în cadrul reuniunii că expor­turile de gaze ruseşti către UE ar urma să atingă un nivel record de 200 miliarde de metri cubi în acest an. Potrivit acestuia, importurile de GNL  din SUA sunt cu 30% mai scumpe decât gazele ruseşti şi economia germană ar deveni necompetitivă dacă ar trebui să se bazeze pe importurile din SUA.

Rusia vrea să devină cel mai mare ex­portator de gaze lichefiate în urmă­torul deceniu graţiei tehnologiei pe care o dezvoltă pe plan intern. Arabia Sau­di­tă, rivala Rusiei pe piaţa petrolieră mon­dială, a anunţat că firma naţională de ener­gie Saudi Aramco vrea să se im­plice în livrarea de GNL rusesc pe pieţele lumii.

Ministrul rus al energiei Aleksander Novak a declarat recent pentru CNBC că vede „consumatorii europeni intere­saţi de achiziţia de gaze ruseşti“, dar că Rusia nu are nicio dorinţă de a fi un „monopol“ când vine vorba de livrarea de gaze către consumatorii europeni.

„Consumatorul ar trebui să aibă dreptul de a alege, de a alege ţara care-i furnizează gaze“, a mai declarat Novak, adăugând că Europa este clar interesată să cumpere şi mai multe gaze din Rusia în pofida presiunilor în creştere exercitate de administraţia Trump.

Potrivit oficialului rus, Rusia şi-ar putea dubla exporturile de gaze până în 2030 pentru a acoperi cererea în creştere puternică la nivel mondial.

Potrivit Reuters, pentru aceasta ar fi nevoie ca Gazprom să construiască noi gazoducte către China şi Europa, adăugând aproximativ 163 de metri cubi la exporturile sale, în timp ce exporturile de GNL din Rusia ar putea atinge 80-115 milioane de tone.

Astfel, Rusia ar putea ajunge la egalitate cu Qatar-ul, cel mai mare producător de GNL din lume, care vrea să-şi extindă capacitatea la 110 milioane de tone până în 2024, de la 77 milioane de tone în prezent.

Deocamdată, Rusia este un producător mai degrabă modest de GNL. CEO-ul Novatek, Leonid Mikelson, a declarat însă că firma sa dispune de resursele necesare pentru a împinge producţia cu mult peste ţintele actuale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO