Business Internaţional

Liderii chinezi şi instituţiile media deţinute de stat ridică semne de întrebare în legătură cu originile virusului

Liderii chinezi şi instituţiile media deţinute de stat...

Autor: Eduard Ivanovici

21.03.2020, 08:00 2348

În timp ce cazurile de coronavirus scad în China şi cresc în restul lumii, Beijingul efectuează o companie în care vina pentru criza de sănătate mondială de sănătate este îndreptată către Statele Unite, potrivit MarketWatch.

Eforturile întreprinse încearcă să stârnească dubii în legătură cu originile virusului, acuzaţiile conform cărora armata Statelor Unite este responsabilă direct pentru crearea şi răspândirea patogenului fiind lansate de medici chinezi, ambasadori şi purtători de cuvânt ai Ministerului de Externe – fără să menţionăm sutele de mii de comentarii de pe reţelele sociale din China.

Teoriile conspiraţiei circulă şi în sens opus, mai mulţi experţi fiind de părere că situaţia actuală ar fi început de fapt în luna noiembrie a anului trecut, subliniind lipsa iniţială de reacţie a autorităţilor din Wuhan şi provincia Hubei.

Primele semne clare de scepticism în legătură cu originile virusului au fost lansate de renumitul doctor Zhong Nanshan, figură centrală în lupta împotriva virusului din China şi unul dintre principalii actori din timpul epidemiei de SARS din 2002-2003. În timpul unei conferinţe de presă din 27 februarie, Zhong a declarat că virusul „s-ar putea să nu îşi aibă originea în China”.

La scurt timp după, mai mulţi politicieni chinezi au început să înceapă o campanie de răspândire a ideii lansate de doctorul Zhong. Pe 8 martie, ambasadorul chinez din Africa de Sud a spus pe Twitter că „deşi epidemia a izbucnit în China, nu înseamnă că virusul este din China”.

Câteva zile mai târziu, campania de teorii ale conspiraţiei a fost continuată tot pe Twitter de Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din China: „CDC a fost prins pe loc. Când a început pacientul zero în SUA? Câţi oameni sunt infectaţi? Care sunt numele spitalelor? Se poate ca armata Statelor Unite să fi adus epidemia în Wuhan. Fiţi transparenţi! Publicaţi-vă datele! SUA ne datorează o explicaţie!”

Răspunsul Departamentului de Apărare din SUA a fost: „Fiind o criză globală, COVID-19 ar trebui să fie o zonă de cooperare între naţiuni. În schimb, Partidul Comunist din China a ales să promulge teorii ale conspiraţiei false şi absurde despre originile COVID-19, dând vina pe membrii serviciilor Statelor Unite.”

Între timp, trei oficiali iranieni, incluzându-l aici şi pe fostul preşedinte Mahomed Ahmadinejad, au declarat că virusul nu este nimic altceva decât o armă biologică. Ahmadinejad a redactat o scrisoare trimisă către secretarul general al ONU şi pe care a postat-o pe Twitter, adăugând că „este clar pentru toată lumea că virusul a fost produs într-un laborator”.

Iranul este una dintre ţările cele mai afectate de coronavirus, alături de China, Italia şi Coreea de Sud. Aceeaşi teorie a fost propusă şi de senatorul american Tom Cotton.

Ziarele deţinute de statul chinez Xinhua şi Global Times, unele dintre cele mai citite publicaţii din lume, au înaintat în mod constant ideea conform căreia Statele Unite ar sta la originea virusului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO