Business Internaţional

Liderii celor mai puternice tari din Europa pregatesc ofensiva impotriva bancherilor. Cum comentati?

Liderii celor mai puternice tari din Europa pregatesc ofensiva impotriva bancherilor

Angela Merkel si Nicolas Sarkozy se lupta pentru eliminarea deficientelor sistemului bancar (FOTO: Reuters)

01.09.2009, 16:58 28

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor exercita presiuni la summitul G20 pentru limitarea dimensiunii bancilor, reglementarii bonusurilor pe care acestea le acorda si pentru inasprirea cerintelor de capital, scrie Bloomberg.

Cei doi au declarat ca vor prezenta propunerile franco-germane in cadrul unei scrisori pe care o vor adresa Uniunii Europene in scopul formularii unei pozitii UE unificate pentru summitul G-20 ce va avea loc in Pittsburgh in perioada 24-25 septembrie.

 

Bancile imense pot santaja guvernele

"Nicio banca nu trebuie sa atinga o dimensiune care sa o puna intr-o pozitie din care poate santaja guvernele", a declarat Merkel. "Avem nevoie de reglementari internationale privitoare la caile prin care se poate asigura acest lucru".

Merkel si Sarkozy, care conduc prima si respectiv a doua mare economie din regiunea euro, incearca sa vina cu o agenda comuna de combatere a crizei. Merkel, care urmareste realegerea pe 27 septembrie, l-a sustinut pe Sarkozy in ceea ce acesta a numit "scandalul bonusurilor".

"Platile legate de bonusuri ii scot pe buna dreptate pe multi din minti", a declarat Merkel, sprijinind propunerile prezentate de Sarkozy pe 25 august cu privire la impunerea de limite mai stricte legate de platile acordate bancherilor.

Primul-ministru britanic Gordon Brown vrea ca platile si bonusurile acordate bancherilor sa poata fi recuperate in cazul in care performantele bancilor ar fi slabe in anii urmatori acordarii, iar autoritatile ar trebui sa poata impune cerinte mai dure legate de capital institutiilor financiare.

Merkel si Sarkozy au declarat ca grupul G20, format din cele mai puternice economii industrializate si emergente, trebuie sa se angajeze in Pittsburgh sa previna repetarea celei mai severe crize economice din 1930 incoace.

 

Vor sa invete din greseli

"Excesele care au declansat criza nu pot fi reluate ca si cand nimic nu s-a intamplat", a declarat Sarkozy.

Acest lucru se aplica si in cazul cerintelor de capital impuse bancilor, a declarat Merkel. "Cu cat este mai riscant businessul unei banci, cu atat mai stricte ar trebui sa fie cerintele de capital".

Merkel a declarat ca intentioneaza sa puna problema ratelor dobanzii in momentul in care liderii G20 vor lua in discutie strategiile de iesire din criza. Merkel si Sarkozy se alatura FMI in a indemna membrele G20 sa-si coordoneze actiunile atunci cand vor pune capat masurilor de urgenta luate pentru combaterea crizei financiare.

In contextul in care ministrii de finante ai G20 se pregatesc pentru reuniunea din Londra de pe 4-5 septembrie, John Lipsky, oficial al FMI, a declarat ca lipsa de cooperare "ar putea genera presiuni si costuri pentru alte tari".

Ministrul german de finante Peer Steinbrueck declara in cadrul unei scrisori ca un esec de a alinia asa-numitele strategii de exit ar risca sa creeze "distorsiuni competitionale".

 

Bancile importante vor fi controlate strict

Bancile de importanta sistemica ar putea fi supuse unor cerinte mai stricte de capital pentru anumite sectoare de business, conform unei alte propuneri, a adaugat oficialul. Nu a fost luata niciun fel de decizie preliminara la nivelul G20 cu privire la metodele prin care bancile sa fie impiedicate sa se extinda prea mult, a mai declarat oficialul german.

Inaintea summitului G20 din luna aprilie, Merkel si Sarkozy si-au unit fortele pentru a cere masuri de controlare a platilor acordate executivilor, reglementari privitoare la fondurile de hedging si o noua arhitectura a pietelor financiare.

De atunci, Merkel s-a aratat ingrijorata ca unele angajamente sunt abandonate pe masura ce recesiunea scade in intensitate.

"Nu trebuie sa pierdem aceasta oportunitate" din Pittsburgh, a declarat Merkel. "Spre suprinderea multora, observam in mai multe centre financiare din lume ca bancile care si-au revenit se comporta exact cum o faceau inainte de criza".

Pe 25 august, Sarkozy a obtinut promisiunea bancilor franceze de a intinde doua treimi din platile legate de bonusuri pe trei ani si ca o treime din acestea sa fie sub forma de actiuni.

Sarkozy a cerut de asemenea G20 sa ia in considerare limitarea sumelor totale rezervate bonusurilor in cadrul bancilor, cat si bonusurilor individuale.

 

Ce vor liderii Europei

  • Dimensiunile bancilor sa fie controlate astfel incat acestea sa nu mai poata ajunge la o marime la care un eventual faliment ar pune in pericol intreg sistemul financiar national.
  • Bonusurile sa fie reglementate si sa poata fi recuperate ulterior in cazul in care performantele bancii scad in urmatorii ani.
  • Bancile de importanta sistemica ar trebui sa fi supuse unor cerinte mai stricte de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO