Business Internaţional

Liberalizarea yuanului chinez este pe placul Vestului, dar China mai are de lucru

24.10.2005, 16:04 19

China a anuntat diminuarea considerabila a excedentului sau comercial in septembrie, lucru care nu poate decat sa bucure liderii occidentali ce au sfatuit in mai multe randuri Beijingul sa permita aprecierea mai rapida a monedei sale, scrie Wall Street Journal Europe.

Datele furnizate releva o scadere neasteptata a surplusului acestei luni pana la 7,6 miliarde de dolari (6,3 miliarde de euro) - cel mai mic nivel din aprilie -, evolutie datorata incetinirii ritmului de crestere al exporturilor.

Cererea interna, arata aceeasi sursa, ar putea reveni anul acesta pe un trend ascendent, insa parerile economistilor cu privire la acest subiect sunt impartite.

Cererea interna redusa a determinat incetinirea ritmului de crestere al importurilor din alte parti ale lumii inca de anul trecut, nivelul acestora scazand in acest an semnificativ.

Un raport realizat de biroul de planificare economica arata ca produsul intern brut aferent primelor noua luni ale anului ar putea atinge un ritm de crestere de 9,4%. Pentru intreg anul 2005 se preconizeaza o apreciere de 9,2%, situata putin sub nivelul de anul trecut.

In luna septembrie, importurile au crescut cu 23,5% fata de perioada similara a anului trecut la 62,62 miliarde de dolari (53,24 mld. euro), a doua luna consecutiva de crestere. Intre timp, exporturile aferente aceleiasi luni s-au majorat cu 25,9% la 70,19 miliarde de dolari (58,74 mld. euro).

In pofida evolutiilor recente, excedentul comercial al Chinei este foarte probabil sa atinga 100 de miliarde de dolari (83,6 mld. euro) anul acesta, nivel aprope triplu fata de cel inregistrat anul precedent.

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, John Snow, a sosit recent in Shanghai pentru a participa la o intrevedere la nivel inalt, care urma sa se tina in afara Beijingului. Inainte sa paraseasca aceasta tara, oficialul a facut cunoscuta pozitia Casei Albe in ceea ce priveste aprecierea monedei chineze.

In luna iulie a acestui an, China a permis yuanului sa creasca cu 2,1% fata de dolar si a abandonat cursul de schimb fix. Politicienii si producatorii americani au acuzat statul asiatic ca pastreaza rata de schimb la un nivel redus pentru a oferi un avantaj nedrept exportatorilor de aici.

Astfel, Snow a cerut o rata mai mare a yuanului, in caz contrar, China urmand sa se confrunte cu presiuni din partea Congresului american.

"Lucrul cel mai important este reprezentat mai mult de ceea ce se va concretiza si mai putin de ceea ce s-a spus", a declarat John Snow. "Este necesar sa sesizam o evolutie a monedei pe piata valutara. Acesta este primul pas pentru a avansa", a continuat acesta.

Politica cursului de schimb din China nu va fi in centrul agendei cu ocazia viitoarei intalniri a G20 (grupul celor mai dezvoltate si mai bogate state din lume), insa se asteapta ca subiectul sa fie luat in considerare. La aceasta intalnire va participa si presedintele Fed, Alan Greenspan.

Totodata, se asteapta ca John Snow sa transmita un mesaj puternic oficialilor din Beijing de a incuraja cresterea cererii interne cu scopul de a se reduce increderea fata de exporturi.

Cresterea exporturilor chineze de textile s-a facut simtita de la inceputul acestui an, o data cu esuarea incercarilor de uniformizare globala a tarifelor la produsele de pe piata de profil, fenomen care a starnit nemultumiri atat in Statele Unite cat si in Europa.

Rob Subbaraman, economist din cadrul Lehman Brothers cu sediul in Tokio, a ridicat nivelul de crestere economica a Chinei pentru acest an pana la 9,2% de la 9%, cat se preconizase initial. Previziunile de crestere economica pentru 2006 au sporit de la 8% la 8,7%, conform Lehman.

Alti economisti privesc acesti indicatori de accelerare ca fiind relativi. Importurile de otel - un bun indicator de constructie a cererii interne - au scazut dramatic. In iulie si august, China a devenit un lider al exporturilor produselor din otel, in timp ce in septembrie 2004, aceasta era specializata in exportul de otel, considera Peter Hickson, strateg al UBS.

"Investitiile vor continua sa fie moderate, iar exporturile se vor reduce semnificativ, in timp ce consumul va fi mai mic, astfel incat cresterea produsului intern brut va fi de circa 8,5% in 2006", potrivit unui raport aparut in publicatia China Securities Journal.

Comisia a precizat ca ritmul de dezvoltare inregistrat in primele trei trimestre ale anului a fost de 9,4%, fata de perioada similara a anului trecut.

Autoritatile guvernamentale chineze vor participa, in aceasta saptamana, la o reuniune destinata intaririi masurilor de incurajare a unei cresteri economice sustenabile.

Guvernul a adoptat deja masuri macroeconomice, cum ar fi reducerea creditarii si impunerea de limite in cazul aprobarii noilor proiecte, pentru a descuraja investitiile speculative. Autoritatile trebuie sa echilibreze promovarea unei cresteri controlate a economiei cu necesitatea majorarii veniturilor, in special in cazul muncitorilor din intreprinderile de stat si al agricultorilor. Totodata, exista temeri din ce in ce mai pronuntate cu privire la un dezechilibru economic intre gradul de prosperitate si nivelul de investitii din mediul urban si cel rural, in contextul in care multi chinezi se muta din mediul rural la oras.

Cel mai recent raport economic atesta faptul ca veniturile agricultorilor chinezi nu inregistreaza un ritm de crestere suficient de rapid.

La inceputul acestei luni, in urma unei intruniri a oficialilor Partidului Comunist, s-a propus departarea de politica tarii de dezvoltare economica rapida in favoarea unei politici de imbunatatire a legislatiei din domeniul social, in special in mediul rural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO