Business Internaţional

Liberalii câştigă puncte în faţa lui Vladimir Putin, care promite că nu va „închide economia“

Liberalii câştigă puncte în faţa lui Vladimir Putin,...

Autor: Daniela Stoican

03.10.2014, 00:04 1326
Vladimir Putin a declarat că Rusia va con­tinua să se dezvolte ca o piaţă deschisă şi că nu va impune restricţii de capital, semn că facţiunea „mai liberală“ de pe scena po­li­tică şi economică din Rusia  a avut câştig de cauză în lupta de a controla eco­no­mia muribundă a Rusiei, scrie CNBC.

„Nu vom majora taxele şi nici nu vom im­pune restricţii de capital asupra fon­du­ri­lor în monedă străină“, a declarat Putin ieri la un forum de afaceri de la Moscova care a reunit 1.500 de investitori şi de lideri din business. Declaraţiile puternicului preşe­dinte rus, care îşi conduce ţara cu mână de fier înăbuşind orice posibilă răzvrătire îm­potriva politicii sale, vin după ce la Mos­cova a fost evocată de către apropiaţi ai pu­terii ipoteza introducerii unei taxe pe ie­şi­rile de capital, care ar putea ajunge la peste 100 mld. dolari până la sfârşitul anului. Ministrul rus de finanţe Anton Siluanov, cel al economiei Alexei Uliukaev, gu­ver­natorul băncii centrale a Rusiei Elvira Na­biullina şi şefii celor mai mari două bănci din Rusia, VTB şi Sberbank, au vorbit la acelaşi forum, înainte ca Putin să ia cu­vân­tul, despre nevoia ca Rusia să introducă re­for­me structurale.

De când creşterea economică a Rusiei a început să dea semne de slăbiciune anul acesta, după ce investitorii au retras bani din ţară şi după introducerea sancţiunilor economice împotriva Rusiei în urma conflictului cu Ucraina, au început speculaţiile că facţiunea dură din administraţia rusă, condusă de preşedintele Vladimir Putin, ar putea să folosească măsuri de stimulare economică pentru a acoperi efectele factorilor externi.

Miniştrii, guvernatorul băncii centrale şi şefii de bănci au făcut front comun în a spune că Rusia ar trebui să-şi pună în ordine propria economie şi nu să acuze factori externi, cum sunt sancţiunile occidentale.

„Oamenii ştiu că nu poţi trece peste legile fizicii, dar ei cred că poţi trece peste legile economiei, Acest lucru nu este posibil. Atunci când vântul este puternic, e o naivitate să construieşti un gard, ar trebui să construieşti o moară de vânt“.

Unele dintre „gardurile“ temporare ar putea fi impunerea de controale de capital pentru a opri mişcarea liberă a capitalului înspre şi dinspre Rusia, întărirea rublei folosind fonduri guvernamentale şi folosirea de bani din fondul de rezervă creat din veniturile din petrol pentru a susţine industria Rusiei.

Nabiullina a avertizat că economia „s-ar putea să nu fie pregătită“ pentru a primi stimulente în absenţa unor reforme structurale.

„Angajaţii (din economie  - n.red.) sunt plătiţi, dar producţia economică este destul de slabă. Prin urmare politica monetară nu poate avea impact asupra pieţei muncii. Trebuie să ne concentrăm pe ameliorarea capitalului uman“, a spus ea.

Siluanov spune că nu trebuie reinventată roata. „Alte ţări au încercat metoda cheltuirii de fonduri şi a unei politici monetare relaxate, iar acest lucru nu le-a oferit decât un răgaz pe termen scurt“.

 „Avem nevoie de reforme structurale, cei care au introdus reforme structurale au avut câştig de cauză“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO