Business Internaţional

„Legile interne au prioritate în faţa legilor UE”. Decizia polonezilor aruncă Europa în aer

„Legile interne au prioritate în faţa legilor UE”....

Autor: Marius Coţa

10.10.2021, 14:19 1495

Decizia Curţii Constituţionale din Polonia, potrivit căreia legile autohtone au prioritate în faţa celor ale Uniunii Europene, a încins spiritele între membrii UE sâmbătă, după ce Ungaria, Franţa şi Germania şi-au exprimat poziţiile, scrie Euronews.

Verdictul instanţei poloneze de joi a atras o reacţie rapidă de condamnare din partea executivului UE şi a principalelor partide din Parlamentul European, un comentator descriindu-l ca fiind un „atac nuclear asupra ordinii juridice a UE". De asemenea, decizia a amplificat temerile privind un eventual „Polexit".

Parisul şi Berlinul au susţinut Bruxelles-ul vineri, târziu, într-o declaraţie comună în care au afirmat că „apartenenţa la Uniunea Europeană merge mână în mână cu aderarea deplină şi necondiţionată la valorile şi regulile comune".

„Respectarea acestora este responsabilitatea fiecărui stat membru şi, prin urmare, bineînţeles, şi a Poloniei, care ocupă o poziţie cheie în Uniunea Europeană. Acesta nu este doar un angajament moral, ci şi unul legal", au continuat ei, reiterându-şi sprijinul pentru Comisia Europeană în calitatea sa de „gardian al tratatelor” care asigură respectarea legislaţiei europene.

Declaraţia miniştrilor de externe francez şi german, Jean-Yves Le Drian şi, respectiv, Heiko Maas, a fost făcută cu mai puţin de o zi înainte ca premierul ungar Viktor Orban să semneze o rezoluţie guvernamentală prin care să salute decizia Curţii Constituţionale poloneze.

În rezoluţie, guvernul Ungariei solicită instituţiilor UE să respecte suveranitatea celor 27 de ţări membre ale blocului.

„Legile UE trbuie să aibă prioritate doar în domeniile în care UE are competenţe, iar cadrul pentru acest lucru este stabilit în tratatele fondatoare ale UE. Instituţiile UE sunt obligate să respecte identităţile naţionale ale statelor membre. Organismele naţionale de aplicare a legii, în special curţile şi tribunalele constituţionale, au dreptul de a examina domeniul de aplicare şi limitele competenţelor UE”, se arată în document.

Budapesta, la fel ca şi Varşovia, poartă un adevărat război cu Bruxelles-ul în legătură cu legislaţia care vizează persoanele LGBT, presa independentă şi societatea civilă.

În Polonia, fostul prim-ministru şi principalul lider al opoziţiei, Donald Tusk, a făcut apel la populaţie să iasă duminică în stradă pentru a apăra apartenenţa ţării lor la blocul celor 27 de ţări. Într-un mesaj pe Twitter, fostul preşedinte al Consiliului UE a scris: „Trebuie să salvăm Polonia, nimeni nu o va face pentru noi".

Între timp, un activist de extremă-dreapta a chemat „toţi patrioţii cărora le pasă de suveranitatea statului nostru" să se alăture unui contra-protest în Varşovia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO