Business Internaţional

Legea impotriva hartuirii sexuale din SUA face victime printre managerii straini

22.05.2006, 00:00 62

Faptul ca legea face victime cu preponderenta in randul managerilor straini se datoreaza in principal faptului ca americanii raspund intr-o maniera mult mai decisiva in fata acuzatiilor.

Procesul de hartuire sexuala impotriva fostului director executiv al filialei nord-americane a Toyota reprezinta o dovada desavarsita pentru strainii care desfasoara afaceri in SUA ca legile americane pe subiectul hartuirii sexuale la locul de munca sunt in majoritatea cazurilor mult mai stricte decat in orice alta tara, scrie Wall Street Journal Europe.

Hideaki Otaka a demisionat din postul de presedinte si director executiv al operatiunilor nord-americane ale Toyota dupa ce fosta sa asistenta, Sayaka Kobayashi, a intentat un proces la Curtea Suprema de Justitie. Acuzarea, care cauta sa obtina despagubiri in valoare de 190 mil. dolari, l-a acuzat pe Otaka, 65 de ani, de avansuri sexuale si apoi de razbunare dupa ce s-a plans oficialilor Toyota.

Otaka, aflat pe punctul de a parasi compania, a declarat ca se asteapta sa fie reabilitat. El a declarat ca o continuare in cadrul companiei, "va reprezenta o distragere si nu va fi in interesul companiei". Toyota a refuzat sa comenteze procesul, in afara faptului ca gigantul auto sustine o politica "de zero toleranta impotriva hartuirii sexuale de orice fel."

In ciuda rezultatului procesului, demisia lui Otaka evidentiaza potentialele probleme pe care companiile straine si executivii lor le pot intalni odata cu deschiderea unei filiale in SUA. Legi impotriva discriminarii la angajare exista in majoritatea tarilor industrializate, dar legea americana impotriva hartuirii sexuale ii impune angajatorului un standard ridicat pentru a putea preveni crearea "unui mediu de lucru ostil."

Cateva companii straine au fost subiectul unor procese de discriminare in SUA. In 1998, Mitsubishi Motors a fost de acord sa plateasca 34 de mil. dolari pentru incheierea unui proces de hartuire sexuala intentat de catre Comisia Americana pentru Sanse Egale de Angajare (EEOC). Aceasta a fost cea mai mare suma platita intr-un proces de acest gen.

EEOC sustine ca mai mult de 300 de femei au fost agresate sexual la fabrica din Illinois.

De asemenea, in 1998, o unitate a companiei farmaceutice suedeze Astra a trebuit sa plateasca 9,9 mil. dolari pentru 80 de femei intr-un proces intentat de EEOC impotriva directorilor filialei.

Companiile americane si executivii lor nu sunt nici ei straini de astfel de procese. In 2004, Morgan Stanley a fost nevoita sa plateasca 54 mil. dolari pentru ca EEOC sa renunte la acuzatiile conform carora au dat dovada de discriminare fata de femei atat in ceea ce priveste remunerarea, cat si in privinta promovarii.

Conform consultantilor si avocatilor, companiile straine reactioneaza mai greoi cand sunt puse in fata unor acuzatii de hartuire. In cele doua cazuri, Mitsubishi si Astra, femeile au sustinut ca s-au plans ani de zile fara a fi luate in considerare de catre conducatorii companiei.

Un motiv pentru care procesul Toyota a atras atata atentie este modul in care Kobayashi sustine ca Toyota i-a tratat plangerea. Ea sustine ca un alt oficial Toyota a insistat sa se intalneasca singura cu Otaka pentru a lamuri lucrurile. Cei doi s-au intalnit in spatele usilor inchise, conform spuselor fostei angajate a companiei nipone.

Expertii sustin ca aceasta modalitate de remediere nu este una buna. "In cazurile de hartuire sexuala, o intalnire a celor doi indivizi este probabil cea mai proasta cale de a ajunge la o intelegere", spune Eric Dreiband, partener al Akin Gump Strauss Hauer & Feld, firma neimplicata in procesul Toyota. O intalnire fata in fata pentru a pune capat avansurilor sexuale nedorite ale sefului nu este neobisnuita pentru companii, mai ales daca individul mai doreste sa lucreze pentru acel superior, sustine un consultant al Toyota.

Conducatorii Toyota au declarat ca vor clarifica procedurile pentru a raspunde la acuzatiile de hartuire sexuala in care sunt impliati oficialii companiei din SUA si le va cere sa participe la un training in acest sens.

La o conferinta din Tokyo la care anunta rezultatele companiei, directorul executiv, Katsuaki Watanabe, a declarat ca "Toyota ia in serios procesul, mai ales pentru ca am facut toate eforturile de a preveni orice tip de hartuire."

Anne Vladeck, partener al Vladeck, Waldman, Elias & Englehard, sustine ca majoritatea directorilor expatriati care au avut probleme de acest fel nu sunt familiarizati cu legile SUA pentru locul de munca. "Multi sunt superiori si nu le place sa li se spuna cum sa se comporte", a spus ea.

In Japonia, o lege antidiscriminare le cere angajatorilor sa previna hartuirea sexuala. Dar Laurent Duvelle, partener la biroul din Tokyo al firmei de avocatura Orrick, Herrington & Sutcliffe, spune ca hartuirea sexuala inca "nu comporta acelasi grad de gravitate si prioritate" ca in SUA. De exemplu, Duvelle sustine ca, spre deosebire de companiile americane, putine companii japoneze tin programe specifice de training pe tema hartuirii.

Ruptura dintre cultura japoneza si cea americana se continua dincolo de legea practicilor in afaceri. Directorii japonezi, spre exemplu, pot sa supere angajatele americane cerandu-le sa serveasca ceai invitatilor, o practica obisnuita in Japonia.

Curand dupa ce un director francez s-a mutat in SUA pe o functie de conducere in domeniul vanzarilor, patru femei s-au plans fata de comportamentul si comentariile acestuia. Ele s-au plans si de faptul ca a refuzat sa invite colegele care ocupau posturi de manager la jocurile de golf in compania clientilor, spune Victor Schachter, partener al Fenwick & West, firma de avocatura din California.

Investigatorii companiei au concluzionat ca, intr-adevar, comportamentul directorului a violat standardele americane. Compania i-a dat un avertisment disciplinar si i-a impus sa participe la un training personalizat pe tema legilor americane antidiscriminare si a comportamentului acceptabil de la birou. Theodore Rogers, partener la Sullivan & Cromwell, spune ca legea franceza antidiscriminare nu este atat de specifica precum legea americana.

Intr-un alt caz, un director olandez transferat in SUA, la filiala locala a unui fond speculativ, a fost acuzat de unul dintre managerii de portofoliu al fondului de avansuri sexuale si remarci asupra altor clienti femei. Executivul considera ca "este absurd sa ai legi care sa interzica flirtul la locul de munca," spune Freada Klein, consultant in materie de agresiune sexuala. Compania i-a luat indatoririle manageriale si i-a cerut sa participe la sedintele tinute de doamna Klein.

Executivii straini nu au monopol asupra legii. Klein sustine ca angajatii ii spun frecvent ca " barbatii americani pot scapa cu mai mult intr-o companie non-americana". Unul dintre motive este ca managerii straini nu reactioneaza la fel de decisiv in cazurile de hartuire spre deosebire de omologii lor americani.

O femeie care lucra la Eagle Wings Industries, producator de componente auto, a depus o plangere la EEOC in care acuza comportamentul sexual al sefilor americani si al altor colegi. Printre alte acuzatii, femeia a spus ca a fost fortata sa-si ia salariul din pantalonii sefului si ca un alt coleg s-a expus in mod repetat in fata ei. Gary Wincek, partener la o firma de avocatura din Chicago, care reprezinta Eagle Wings, spune ca angajatul a fost concediat si ca in legatura cu celelalte acuzatii "nu este absolut nimic adevarat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO