Business Internaţional

LeBron James şi averea sa echivalentă cu premiul cel mare al loteriei americane. De unde provine şi pe ce o cheltuie cel mai celebru jucător de baschet din lume

LeBron James şi averea sa echivalentă cu premiul cel...

Autor: Paul Catargiu

29.07.2018, 19:30 838

Pe data de 2 Iulie, LeBron James a şocat lumea baschetul prin anunţul înţelegerii sale cu Los Angales Lakers, cea mai cunoscută echipă din NBA. Înţelegerea dintre cele două părţi îi garantează multiplului campion NBA peste 154 de milioane de dolari pe perioada urmatorilor 4 ani, scrie Time.

Chiar şi înainte de a semna cu echipa din California, Celebrity Net Worth îi estima averea americanului la 440 de milioane de dolari, sumă echivalentă cu premiul cel mare al loteriei din Statele Unite.

Însă cei de la Forbes spun că doar o mică parte din suma respectivă provine din baschet. Majoritatea banilor lui James provin din contractele sale de sponsorizare cu branduri renumite precum Coca-Cola sau Samsung.

Probabil cel mai cunoscut contract de sponsorizare a celui mai valoros jucător din NBA este cel cu producătorul de echipament sportiv american, Nike.

După ce cele două părţi au incheiat primul acord în anul 2003, primul an al lui James în ligă, acestea şi-au prelungit înţelegerea print-un contract pe viaţă, estimat la peste 1 miliard de dolari.

LeBron este de asemenea şi un investitor de succes, investiţia sa de 1 milion de dolari în Blaze Pizza, un lanţ de restaurante cu specific italenesc din Statele Unite, din 2012 transformându-se în 17 milioane de dolari în acest an.

O altă investiţie de succes a americanului este cea în clubul engelz de fotbal Liverpool F.C. În 2011 acesta a cumpărat 2% din clubul englez pentru 6,5 milioane de dolari, investiţie ce a crescut în acest an la 32 de milioane de dolari.

Pentru o persoană care deţine o avere semnificativă, James este cunoscut ca fiind foarte zgârcit. Anul trecut, colegul şi prietenul său Dwyane Wade declara că LeBron este „Cel mai zgârcit om din NBA”, făcând trimitere la faptul ca acesta nu foloseşte datele mobile sau că plăteşte 5 dolari pe lună pentru a asculta muzică fara reclame pe Pandora, un serviciu de music streaming.

Deşi este o persoană „zgârcită”, este destul de clar că lui James îi place să cheltuiască. Acesta deţine două vile în cartierul Brentwood din Los Angeles, cel mai scump cartier al oraşului californian şi una în Cleveland, oraşul său natal şi al fostei sale echipe.

Americanul este de asemenea un cunoscut iubitor al vinului de calitate, publicaţia americană SBNation calculând că jucătorul ar fi cheltuit într-o seară din Noiembrie peste 1200 de dolari pe vin.

Extravagantul jucător mai deţine şi un garaj impresionant cu maşini de sute de milioane de dolari. Însă o mare parte din banii săi merg pe întreţinerea corpului său.

Fie că e vorba de nutriţie sau antrenori persoanli, James este cunoscut pentru menţinerea fizicului său, reuşind să joace la cel mai înalt nivel la 33 de ani, vârstă la care mulţti jucători işi pierd din calităţile atletice.

James este un bine cunoscut filantrop, donaţiile sale pentru diferite acţiuni caritabile de peste tot din lume ajungând la sute de milioane de dolari.

Chiar în luna decembrie a anului trecut, americanul a donat 14 milioane de dolari pentru a trimite peste 1000 de copii la facultate în statul său natal Ohio, spune Business Insider. Acesta devine astfel al şaselea atlet din lume când vine vorba de donaţii caritabile

Fie că e vorba de contracte de sute de milioane de dolari sau investiţii de succes, LeBron James este unul dintre cei mai de succes afacerişti din lumea sportului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO