Business Internaţional

Le Monde, cotidian francez: Cum se îmbogăţesc apropiaţii premierului ungar Viktor Orban pe seama fondurilor europene

Le Monde, cotidian francez: Cum se îmbogăţesc...

Autor: Catalina Apostoiu

09.12.2020, 22:09 836

Le Monde, unul dintre cele mai prestigioase ziare franceze, acordă o atenţie deosebită modului în care apropiaţii premierului ungar Viktor Orban se îmbogăţesc graţie fondurilor europene deşi Ungaria continuă să denigreze UE.

La prima vedere, Felcsut, aflat în apropiere de Budapesta, pare un sat obişnuit din Ungaria. Însă, din 2010, cei 1.800 de locuitori ai acestuia au şansa de a fi „răsfăţaţi“ de apropiaţii lui Viktor Orban. Cu stadionul său de 4.500 de locuri, academia de fotbal şi în curând lacul său artificial, satul natal al premierului naţionalist a devenit cu adevărat simbolul îmbogăţirii spectaculoase a anturajului acestuia pe seama fondurilor europene, scrie cotidianul francez.

Pentru ONG-ul K-Monitor, această îmbogăţire poate explica refuzul ungurilor de condiţionare a planului de relansare de respectarea statului de drept.

„Sunt aproape sigur că acesta este unul dintre motivele din spatele veto-ului lui Orban“, arată Sandor Lederer, director al ONG-ului anticorupţie K-Monitor, care s-a interesat în ultimii ani de operaţiunile imobiliare ale apropiaţilor lui Orban din acest sat.
În timp ce reşedinţa lui Orban din Felcsut are doar 63 de metri pătraţi, conacul care aparţine tatălui acestuia, aflat în prezent în curs de renovare, este imens. La începutul lunii decembrie, imagini difuzate prin intermediul dronelor de website-ul Atlatszo au dezvăluit un şantier gigant.

Aceasta nu este prima dată când Le Monde atinge acest subiect. În martie 2018, înaintea alegerilor în urma cărora Orban a fost reales, cotidianul francez scria despre afacerile companiei ginerelui lui Orban, Istvan Tiborcz, Elios Innovativ.
 
Apărută de nu se ştie unde, compania a înregistrat în decurs de doar câţiva ani o creştere spectaculoasă ocupându-se de instalaţiile de iluminat public din mai multe comune.

În aprilie 2018, premierul ungar era reales pentru un al treilea mandat în urma unei campanii marcate de un discurs anti-imigranţi şi anti-UE.

În acelaşi timp, scria tot Le Monde la acea vreme, anturajul acestuia continua să se îmbogăţească graţie proiectelor de lucrări publice finanţate în mare parte cu fonduri europene.

Guvernul condus de Viktor Orban este emblematic pentru noile oligarhii aflate la putere într-o parte a Europei de est, acestea punând aparatul de stat şi fondurile publice în serviciul intereselor economice ale unei mici elite.

UE a lansat mai multe anchete privitoare la utilizarea fondurilor de coeziune. Guvernul ungar denunţă aceste anchete ca fiind o operaţiune pur politică orchestrată de Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO