Business Internaţional

Lăsată cu buza umflată de Rusia lui Vladimir Putin, Ungaria lui Viktor Orban este „bruscată“ de politicienii americani din cauza corupţiei şi a stilului de guvernare

Premierul ungar Viktor Orban, care şi-a făcut un obicei din a critica sancţiunile occidentale contra Rusiei, a întors foaia luna trecută exprimându-şi sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi numind Germania cancelarului Angela Merkel „compasul” politicii sale externe. Germania este cel mai mare investitor în Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban, care şi-a făcut un obicei din a critica sancţiunile occidentale contra Rusiei, a întors foaia luna trecută exprimându-şi sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi numind Germania cancelarului Angela Merkel „compasul” politicii sale externe. Germania este cel mai mare investitor în Ungaria

Autor: Bogdan Cojocaru

05.12.2014, 00:06 2837
Cele mai dure critici de până acum au venit din partea senatorului american republican John McCain, un politician cu ambiţii de preşedinte - el a candidat în alegerile din 2008 contra democratului Obama. Republicanii săi au reuşit în toamna acestui an să câştige supremaţia în Congresul American pe fondul unui vot anti-Obama al americanilor.

„De când premierul Viktor Orban a venit la putere în 2010, au fost implementate schimbări consti­tuţionale antidemocratice, indepen-denţa instanţelor de judecată din Ungaria a fost restricţionată, orga­nizaţiile nonguvernamentale au fost bruscate, iar societatea civilă a fost persecutată, libertăţile au fost limitate şi multe altele. Aceste acţiuni ameninţă principiile inde­pendenţei instituţionale şi m-au în­gri­jorat profund în privinţa erodării normelor democratice“, a afirmat McCain într-un comunicat de presă. Declaraţiile sunt o reacţie la recenta numire, de către Washington, ca ambasador în Ungaria a unui producător de telenovele, pe care McCain îl consideră necalificat pentru a face faţă provocărilor din Ungaria. Senatorul l-a caracterizat pe Orban ca fiind un dictator neo-nazist. Critici la adresa guvernului maghiar nu vin doar din SUA, ci şi de la OSCE, CE şi BCE.

SUA au interzis deja mai multor oficiali maghiari pe care i-a acuzat de abuz de putere şi corupţie, printre care şefa Fiscului din Un­garia, să călătorească pe teritoriul american. Reprezentantul actual al diplomaţiei americane din Ungaria Andre Goodfriend a scos încă o dată în evidenţă aceste acuzaţii săptămâna aceasta în publicaţia Heti Válasz. „Ştim anumite per­soane care încalcă legea la Auto­ri­tatea Taxelor şi Vămilor şi cu toate acestea nu a fost pornită o investi­gaţie din partea poliţiei“, a spus Goodfriend. El a indicat că acu­zaţiile se bazează pe dovezi pe care le are şi guvernul de la Budapesta.

 

Pariul lui Orban

Politicile şi ambiţiile lui Orban au mai primit săptămâna aceasta o lovitură dură, dar din partea Rusiei, care a renunţat la proiectul construirii unui gazoduct, South Stream, care ar fi făcut din Ungaria, în viziunea premierului maghiar, un pol energetic al Europei. În martie 2013, compania energetică MVM, controlată de statul maghiar, a achiziţionat la suprapreţ, o subsidiară locală a grupului german E.ON, E.ON Hungaria, scrie The Budapest Beacon. Subsidiara este formată din două unităţi, una de depozitare a gazelor naturale, E.ON Storage, şi una de import şi vânzare a gazelor, E.ON Trade. Presa a scris că tranzacţia a avut loc la insistenţa lui Orban şi în pofida împotrivirii directorilor MVM. La acea vreme, singura explicaţie plauzibilă pentru decizia ca Ungaria să plătească 875 de milioane de euro pentru o companie evaluată anul anterior la doar 380 de milioane de euro era că, într-un fel sau altul, ar fi permis Ungariei să joace un rol în me­canismul de depozitare şi distribuţie a gazelor ruseşti în Europa după ce South Stream ar fi intrat în funcţiune. În afară de preţ, puţine detalii legate de tranzacţie au fost făcute publice. Abia în iulie 2014 Curtea Supremă de Justiţie a ordonat ca detaliile să fie publicate. Calculele arată că MVM a supra­plătit pentru subsidiară 1,6 miliarde de euro, având în vedere situaţia financiară a acesteia.

Contractul pe care E.ON Trade îl are cu monopolul rus al gazelor naturale Gazprom este defavorabil unităţii maghiare în condiţiile în care aceasta s-a obligat să plătească penalităţi de 50% din valoarea gazelor contractate pe care nu reuşeşte să le vândă. Presa a scris că E.ON a evitat plata imediată a acestor penalităţi acceptând să achiziţioneze o cantitate de gaze corespunzătoare în viitor. Se presupune că achiziţiile nu au avut loc în iarna 2013-2014, care a fost deosebit de blândă. Preţul gazelor naturale pe pieţele internaţionale este cu 30% mai mic decât cel prevăzut în contractul cu Gazprom, ceea ce înseamnă că E.ON Trade nu-şi poate respecta obligaţiile contractuale decât dacă plăteşte penalităţi sau dacă achi­ziţionează mai multe gaze la preţuri mari. Pierderile le suportă plătitorii de taxe maghiari.

Unii observatori spun că Orban a intuit planurile preşedintelui rus Putin, care dictează personal poli­tica energetică a Rusiei, deoarece a încheiat recent un acord strategic de cooperare cu Azerbaidjan care netezeşte calea construirii unui gazoduct de 45 de miliarde de dolari care va aduce gaze în Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO