Business Internaţional

Lakshmi renunta la o parte din actiunile Mittal

08.03.2006, 00:00 11

Lakshmi Mittal, presedinte si principal actionar al celei mai mari companii siderurgice din lume, Mittal Steel, se gandeste sa renunte la pachetul de control, miscare care ar putea sa redeschida negocierile privind oferta de preluare a Arcelor in valoare de 18,6 miliarde de euro, precizeaza Financial Times.

Cu toatea acestea, biroul de presa al Mittal Steel din Londra neaga afirmatiile aparute in Financial Times.

"Inca de la inceputul acestui proces am spus ca nu intentionam sa schimbam oferta si ca domnul Mittal nu isi va reduce si mai mult procentul detinut in companie. Conform ofertei, ne-am redus dreptul de vot de la 10-1 la 2-1 si nu intentionam sa-l mai diminuam. O astfel de optiune nu este studiata de consilierii Mittal".

"Evident, orice actionar isi doreste mai mult, insa nu stiu de ce am oferi mai mult in conditiile in care nu exista o alta oferta din partea altei companii", considera seful executiv al Mittal Steel USA, Lou Schorsch.

FT scrie ca actionarii de la Arcelor ar putea renunta la criticile cu privire la faptul ca magnatul ar detine de doua ori mai multe voturi decat restul actionarilor in consiliul de administratie al companiei, in conditiile in care oferta este acceptata.

Cota de participare a acestuia la Mittal ar putea fi redusa la mai putin de 50%, renuntand astfel la controlul companiei pe care a infiin-tat-o la inceputul anilor ?"70 si care a reusit sa cucereasca primul loc in industrie.

O eventuala punere in scena a ideii nu numai ca ar multumi actionariatul, dar ar cres-te de asemenea sansele semnarii in urmatoarele saptamani a acordului de preluare a Arcelor. S-ar pune astfel in miscare lucrurile, dupa cinci saptamani de discutii aprinse intre membrii celor doua companii.

"Multi actionari ai Arcelor isi doresc ca Lakshmi sa-si micsoreze cota de participare la Mittal si sa acorde acelasi drept de vot tuturor actionarilor", precizeaza un consilier.

Aducerea in discutie a planului de preluare a celei de-a doua mari companii producatoare de otel din lume a declansat ingrijorari in randul guvernelor europene, iar Arcelor a respins cu fermitate oferta.

Multi experti din industria otelului considera ca cel mai probabil Mittal isi va majora oferta peste valoarea de 28,21 euro pe actiune, pe care a vehiculat-o in 27 ianuarie, semn ca multi actionari ravnesc la avantajele pe care

le-ar impune acceptarea ofertei si ca interesul fata de actiunile din industria otelului este unul in crestere.

Valoarea titlurilor companiei Arcelor a crescut de la 22,21 euro/actiune cu o zi inainte de prima oferta, pana la 32,28 euro/actiune in prezent.

Pe de alta parte, Guy Dolle, seful executiv al Arcelor, ramane ferm pe pozitie, afirmand ca Mittal Steel Co. nu are nici o sansa sa obtina acordul cu o astfel de oferta, insa a recunoscut ca inca se mai gandeste la o oferta cu toti banii cash. El a criticat faptul ca producatorul cu sediul in Olanda nu a dezvaluit un plan specific pe care-l va aplica dupa achizitie.

Intrebat ce fel de oferta ar intra in discutie, Dole a spus: "Daca ar exista o oferta cu toti banii jos, aceasta ar putea fi mai usor analizata de consiliul de administratie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO