Business Internaţional

Lagarde: Acţiunile BCE şi-au dovedit eficienţa, dar redresarea economiei europene va fi nesigură şi fragmentată

Lagarde: Acţiunile BCE şi-au dovedit eficienţa, dar...

Autor: Catalina Apostoiu

09.07.2020, 00:00 189

Sub conducerea Christinei Lagarde, Banca Centrală Europeană a lansat stimulente monetare masive prin extinderea programului de achiziţii de obligaţiuni şi creditare a băncilor la dobânzi adânc negative pentru susţinerea economiei şi pentru a evita ca recesiunea să declanşeze o criză financiară, scrie Financial Times.

Aceste acţiuni şi-au „do­vedit eficienţa“, a de­cla­rat Lagarde, adău­gând că pieţele financiare „s-au calmat enorm“ din momentul turbulenţelor masive generate de înce­putul pandemiei. Lagarde a avertizat totuşi, că recu­perarea economiei va fi una moderată, nesigură şi frag­mentată în condiţiile în care unele ţări se vor re­dre­sa mai rapid decât altele.

Ca semn al succesului intervenţiei de 1.350 miliarde de euro a BCE şi al măsurilor luate de alţi strategi economici, costurile de finanţare pentru guvernele din zona euro au revenit la nivelurile înregistrate înainte de declanşarea crizei coronavirusului. Yieldurile obligaţiunilor din Italia şi alte ţări din sudul Europei au urcat puternic în martie când a devenit clar că pandemia şi măsurile de carantină vor duce la o prăbuşire a activităţii economice.

Asta chiar în contextul în care guvernele se împrumutau masiv pentru susţinerea companiilor şi gospodăriilor.

Însă programul masiv de achiziţii de active al BCE, anunţat la mijlocul lunii martie la 750 miliarde de euro şi extins la 1.350 mld de euro luna trecută, a întărit de atunci încrederea, trăgând costurile de finanţare în jos.

Investitorii se simt de asemenea încurajaţi de semnele de progres înregistrate cu privire la împărţirea poverii financiare a reacţiei faţă de criză la nivelul zonei euro. Liderii zonei euro urmează să se întâlnească pentru a discuta detaliile unui fond de redresare de 750 miliarde de euro pentru cel mai dur afectate economii.

„La apogeul crizei, fiecare era pe cont propriu în zona euro, sentimentul chiar era că pieţele sunt lăsate pradă lupilor“, arată Mark Dowding, de la BlueBay Asset Management. „Acum, avem dovezi de solidaritate, atât din punct de vedere al acţiunior BCE, cât şi al fondului de redresare al UE“.

Spreadurile dintre yieldurile germane şi cele din Italia şi Spania, un indicator cheie al riscului suveran din zona euro, au revenit de asemenea la niveluri relativ scăzute. Unii analişti se aşteaptă ca aceste spreaduri să înceapă să crească din nou dacă BCE continuă să-şi restrângă ritmul achiziţiilor de active. Săptămâna trecută, achiziţiile s-au situat la 25,9 mld de euro, în scădere cu 34% faţă de săptămâna anterioară.

Şefa BCE a confirmat aşteptările analiştilor că BCE nu va anunţat probabil noi măsuri de relaxare la şedinţa de săptămâna viitoare. „Am făcut atât de mult, încât avem timp să analizăm datele economice ce vin cu atenţie“, a declarat Lagarde.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO