Business Internaţional

La un pas de război: Azerbaidjanul şi Armenia resping negocierile pe măsură ce zona de conflict din Karabah se extinde

La un pas de război: Azerbaidjanul şi Armenia resping...

Autor: Dorin Oancea

30.09.2020, 09:53 413

Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc pntru schimburile de focuri şi au respins sugestiile privind eventuale discuţii de pace, în condiţiile în care conflictul lor asupra enclavei din Nagorno-Karabakh ameninţă să se transforme în război complet, relatează Reuters.

Ambele state au acuzat cealaltă parte că a tras peste graniţa comună, la vest de regiunea Nagorno-Karabakh, motivul luptelor acerbe care au început duminică între forţele azere şi cele armene.

Incidentele au semnalat o nouă escaladare a conflictului, în ciuda apelurilor Rusiei, Statelor Unite şi a altor state de a-l opri. Conflictul a reaprins îngrijorările legate de stabilitatea din regiunea Caucazului de Sud, un coridor pentru conductele care transportă petrol şi gaze pe pieţele mondiale.

Preşedintele azer Ilham Aliyev, vorbind la televiziunea de stat rusă, a exclus categoric orice posibilitate de negocieri. Prim ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat pentru acelaşi canal că nu pot avea loc discuţii în timp ce luptele continuă.

Nagorno-Karabakh este o regiune separatistă din Azerbaidjan, dar administrată de etnici armeni şi susţinută de Armenia. S-a desprins de Azerbaidjan în timpul unui război din anii 1990, dar nu este recunoscută de nicio ţară ca republică independentă.

Zeci de persoane au fost ucise şi alte sute rănite de când au izbucnit ciocnirile.

După o discuţie cu uşile închise, marţi, Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la lupte, a condamnat utilizarea forţei şi a susţinut un apel al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru oprirea imediată a luptelor.

În dispută este implicată şi Turcia, iar o amplificare a conflictului şi transformarea într-un război ar putea duce şi la implicarea altor state, cum ar fi Rusia. Moscova are încheiată o alianţă de apărare cu Armenia, dar se bucură şi de relaţii strânse cu Azerbaidjanul.

Kremlinul a declarat că preşedintele Vladimir Putin a vorbit telefonic cu premierul Pashinyan pentru a doua oară de la începutul crizei şi a spus că toate părţile ar trebui să ia măsuri pentru stingerea conflictului. Kremlinul a declarat că Moscova este în contact permanent cu Turcia, Armenia şi Azerbaidjan. Orice discuţie despre furnizarea de sprijin militar părţilor opuse nu ar face decât să amplifice conflictul, a spus Rusia.

Candidatul democrat Joe Biden a scris pe Twitter: „Cu pierderi crescând rapid în Nagorno-Karabakh şi în zonă, Administraţia Trump trebuie să cheme imediat liderii Armeniei şi Azerbaidjanului pentru dezescaladarea situaţiei. De asemenea, trebuie să le ceară altora - precum Turcia - să rămână în afara acestui conflict”.

Pashinyan a declarat pentru BBC într-un interviu că forţele azere au bombardat marţi sate şi oraşe din Nagorno-Karabakh şi din interiorul Armeniei. „Există victime atât în ​​rândul militarilor, cât şi al civililor. Zeci sunt ucişi şi sute sunt răniţi ”, a spus el.

Azerbaidjanul a declarat că până acum 12 civili azeri au fost ucişi şi 35 răniţi de focul armean. Partea azeră nu a dezvăluit numărul militarilor ucişi.

Nagorno-Karabakh a raportat pierderea a cel puţin 84 de soldaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO