Business Internaţional

La revedere Trichet! Ultima spovedanie a şefului BCE în faţa Parlamentului European

La revedere Trichet! Ultima spovedanie a şefului BCE în faţa Parlamentului European

Autor: Iulian Anghel

06.10.2011, 11:05 1430

Jean-Claude Trichet părăseşte, după opt ani, funcţia de Preşedinte al Băncii Central Europene (BCE). În aşteptarea finalului tragediei greceşti - tragediile greceşti nu se sfârşesc niciodată cu happy-end - nimeni nu a mai analizat discursul de adio din Parlamentul European al venerabilului finanţist.

Marţi, 4 octombrie, în faţa Parlamentului European, în aplauzele deputaţilor, Jean-Claude Trichet şi-a rostit cuvântul de adio. Îi va urma în funcţie, de la 1 noiembrie, nu neapărat un "şoim" cum se aştepta, ci un finanţist apreciat şi echilbrat, italianul Mario Draghi.

Cum nici nu se putea altfel, Triche a vut un discurs optimist. A susţinut că, împreună cu Parlamentul Uniunii, BCE a făcut faţă cu mult curaj ultimilor ani de criză. Dar şeful BCE a trasat o ultimă directivă nu doar succesorului lui, ci şi liderilor UE: BCE să rămână independentă, nu trebuie să fie implicată major în finanţarea statelor, iar principalul ei atribut trebuie să să continue să fie controlul inflaţiei.

Dacă Grecia traversează, a suţinut el, o tragedie, asta nu se se întâmplă nepărat pentru că a fost primită în zona euro nepregătită, ci priveşte modul în care statul grec şi-a supravegheat finanţele publice. Drept urmare, criteriile de aderarea la zona euro nu trebuie să se schimbe -, iată un semnal bun pentru România.

În rest, inflaţia şi iar inflaţia. De-a lungul vremii, Parisul şi-a criticat aspru compatriotul pentru ceea ce considera a fi obsesia sa: inflaţia. Dar Parisul şi multe capitale europene îi regretă acum plecarea, deşi Draghi este un finanţist capabil.

Şi, totuşi, la izbucnirea crizei datoriilor suverane, severul Trichet a aruncat peste bord una dintre dogmele sale pentru a salva zona euro, în prag de explozie. A convins consiliul guvernatrorilor şi a obţinut acordul lor de a cumpăra de pe piaţa secundară obligaţiunile statelor din zona euro atacate pe pieţe pentru a para speculaţiile şi a stabiliza cursul. Astăzi BCE deţine în jur de 80 de miliarde de euro datorie a statelor.

Mario Draghi este un om pe gustul lui Trichet şi a fost acceptat de statele membre, în ciuda trecutului lui (a lucrat la Goldman Sachs, bancă americană care a speculat împotriva euro). Faptul că acum, când este nevoie de flexibilitate, în fruntea BCE nu se va afla un "gardian al dogmelor" austerităţii precum Axel Weber, poate fi o şansă, dar şi un pariu.

Astăzi Trichet va participa pentru ultima oară la o şedinţă de politică monetară în calitate de preşedintele BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO