Business Internaţional

Kremlinul vede "semnale" privind negocierile cu SUA pe tema acordului Noul START, dar fără "progrese". Rusia vrea garanţii juridice din partea NATO

Kremlinul vede "semnale" privind negocierile cu SUA pe...

Autor: Mihai Draghici

31.08.2022, 14:51 80

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, miercuri, că observă "semnale" privind posibila reluare a negocierilor cu Statele Unite pentru prelungirea Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), deşi deocamdată nu sunt progrese notabile.

"Există semnale privind posibila reluare a negocierilor" privind prelungirea Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Reuters.

"Dar deocamdată nu sunt progrese semnificative", a subliniat Dmitri Peskov.

Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), semnat de Statele Unite şi Rusia, a fost prelungit provizoriu în ianuarie 2021, timp de cinci ani. Înainte de invazia militară rusă în Ucraina, Statele Unite au propus Rusiei, în ianuarie 2022, măsuri de îmbunătăţire a stabilităţii strategice, fiind abordată inclusiv tema sistemelor balistice, iar Moscova solicita garanţii juridice din partea Alianţei Nord-Atlantice. Printre propunerile analizate de Washington şi Moscova figura stabilirea de limite reciproce în privinţa instalării sistemelor balistice în Europa.

La începutul lunii august, Rusia a anunţat suspendarea inspecţiilor pe bază de reciprocitate cu Statele Unite prevăzute în Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic, Moscova argumentând că reacţionează la acţiuni ale Washingtonului.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a cerut recent Rusiei şi Chinei să se implice în negocieri în sensul stabilirii unui cadru multilateral pentru controlul arsenalelor nucleare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO