Business Internaţional

Kremlinul salvează cu 14 mld. $ o bancă îngenuncheată de afacerile făcute cu cea mai bogată femeie din Rusia

Kremlinul salvează cu 14 mld. $ o bancă îngenuncheată de afacerile făcute cu cea mai bogată femeie din Rusia

Elena Baturina a primit un credit de sute de milioane de dolari în condiţii dubioase de la banca înfiinţată de soţul ei

Autor: Bogdan Cojocaru

04.07.2011, 00:06 2144

Banca Moscovei, a cincea instituţie de credit ca mărime dinRusia, a fost salvată de stat cu un împrumut de 14 miliarde dedolari (9,6 mld. euro).

De numele băncii se leagă mai multe scandaluri, iar fostulpreşedinte al acesteia a fugit din ţară, el fiind acuzat că ar fiacordat ilegal un împrumut celei mai bogate femei din Rusia, ElenaBaturina, soţia fostului primar al Moscovei, Iuri Luzakov.

Salvarea vine după ce banca, anterior controlată de primăriacapitalei ruse, a fost preluată ostil de către VTB, a doua mareinstituţie bancară din Rusia, care este controlată de stat, scrieBBC News.

VTB susţine că a găsit la Banca Moscovei, la care deţine acum oparticipaţie de 46,5%, credite cu probleme în valoare de 250 demiliarde de ruble (9 mld. dolari). Aceste împrumuturi reprezintăaproape o treime din activele băncii şi au fost acordate unorcompanii care au legături cu fosta conducere, conform FinancialTimes.

Ministrul rus de finanţe Alexei Kudrin a acuzat fosta echipă demanagement a Băncii Moscovei, con­dusă de Andrei Borodin - un fostaliat al primarului demis al Moscovei Iuri Luzakov - de gestionarefrauduloasă a fondurilor băncii şi a cerut demararea deinvestigaţii privind "scurgerea" unor active în ţară şi înstrăinătate. Banca Moscovei a fost folosită de Luzkov pentrufinanţarea unor proiecte imo­biliare. Poliţia rusă a lansat anultrecut o anchetă împotriva Băncii Mos­covei din cauza unui împrumutsuspect de 415 milioane de dolari prin care ar fi fost salvată dela faliment compania soţiei fostului primar moscovit.

Împrumutul care face obiectul investigaţiei a fost acordat în2009 unei firme obscure, care ar fi cumpărat un teren la un preţmai mare decât valoarea reală de la compania împovărată de datoriia Elenei Baturina, soţia lui Luzkov.

Baturina a devenit cea mai bogată femeie din Rusia, cu o averede 1,2 mld. dolari potrivit revistei americane Forbes, datorităcontractelor imobiliare câştigate de compania ei de construcţiiInteko, care acum se confruntă cu datorii uriaşe din cauza crizeifinanciare.

În martie, fostul preşedinte al băncii Andrei Borodin a fugit laLondra după ce a vândut parti­cipaţia de circa 20% la BancaMoscovei deţinută îm­preună cu colaboratorul său Lev Alaluiev.Acţiunile, cu o valoare de piaţă de 1,3 miliarde de dolari, au fostcumpărate de omul de afaceri Vitali Iusufov, care ar fi acţionat îninteresul VTB, scrie Vedomosti.

VTB a plătit 3,5 miliarde de dolari pentru participaţia la bancamoscovită, care a fost condusă de Borodin din 1995.

Borodin a declarat printr-un comunicat publicat la Londra că"este şocat" de mărimea pachetului de salvare, susţinând căpreluarea de către VTB se bazează pe interese politice.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO