Business Internaţional

Kremlinul mai arunca 27 mld. euro in joc pentru a scoate bancile din impas

07.10.2008, 17:26 16

Autoritatile de reglementare au suspendat partial marti dimineata, pentru a doua zi consecutiv, sedinta de tranzactionare a bursei de la Moscova, dupa ce in ziua precedenta principalii indici locali RTS si Micex au inregistrat scaderi record de pana la 19%, scrie Bloomberg.

Bursele rusesti au fost suspendate de noua ori in ultimele trei saptamani, dupa ce actiunile s-au prabusit pe fondul turbulentelor la nivel mondial. In acelasi timp, autoritatile guvernamentale au eliberat pe piata mai mult de 150 mld. dolari pentru a spori nivelul de lichiditate si pentru a relaxa conditiile de creditare. Guvernul intentioneaza, de asemenea, sa aprobe noi masuri pentru a sprijini sistemul financiar, prin acordarea de finantare directa creditorilor mici, a declarat Andrei Klepach, oficial in cadrul ministerului economiei.
"Autoritatile ruse inchid piata ori de cate ori exista indicii ale unor vanzari fortate la inceputul sedintei de tranzactionare", a declarat James Beadle, strateg in cadrul Pilgrim Asset Management din Moscova. "Daca lucrurile ar fi scapat complet de sub control ar fi trebuit ca bursa sa fie inchisa, dar consider ca in aceasta situatie ar trebui cautata o solutie pentru ca aceasta sa se redeschida", a adaugat el.
Indicele bursier Micex a coborat luni cu 19%, pana la 752 de puncte, cel mai semnificativ declin din 2001 incoace. Actiunile Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale la nivel mondial, si Sberbank, cea mai mare banca ruseasca, s-au prabusit cu 22%. In acelasi timp, indicele RTS a pierdut 19% din valoare, pana la 865,55 de puncte, cel mai scazut nivel din ultimii trei ani. Actiunile cotate pe bursa din Moscova au pierdut 60% fata de nivelul record inregistrat in mai.
Obligatiunile emise de gigantul energetic Gazprom s-au prabusit ieri, impingand randamentele pentru titlurile cu scadenta la cinci ani pana la 10,65%, cel mai ridicat nivel din momentul in care aceste au au fost vandute investitorilor, in iulie anul acesta. Randamentele pentru obligatiunile de stat au urcat cu 5%, pana la 7,54%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.
In acelasi timp, pretul barilului de petrol - care a coborat cu 38% fata de nivelul record de 147,27 dolari inregistrat in iulie anul acesta - s-a apreciat ieri cu 3%, acesta fiind cotat la 90,47 dolari. Rusia este al doilea mare furnizor de petrol la nivel mondial, dupa Arabia Saudita.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO