Business Internaţional

Kremlinul limitează preţurile alimentelor de bază

27.07.2010, 23:09 12

Guvernul de la Moscova a stabilit o listă a alimenteloresenţiale pentru care se va impune o limită a preţului din retail.Textul a fost publicat în cotidianul Rossiyskaya, scrie Itar-Tass.Lista cuprinde: carnea de vită, de porc, pui şi miel, peştelecongelat, untul, laptele, ouăle, zahărul, sarea, cartofii şialtele.
Situaţia de pe piaţa alimentară din Rusia ar putea fi îngreunată şide seceta din acest an, cea mai gravă din ultimul deceniu. Încondiţiile în care preţurile cresc din cauza condiţiilor meteonefavorabile, guvernul ar putea fi nevoit să apeleze la pieţele decapital pentru a găsi fondurile necesare ajutorăriifermierilor.
Temperatura ridicată, care a atins un nivel record de 37,4 gradeCelsius la Moscova, a afectat 32% din terenurile cultivate şi aforţat Rusia să declare stare de urgenţă în 23 de regiuni.Preţurile cerealelor s-ar putea dubla în acest an din aceastăcauză, potrivit Uniunii Producătorilor de Cereale.
Inflaţia ar putea atinge 8,1% până în luna decembrie, mult pesteţinta stabilită de guvern la 6,5%, potrivit lui YaroslavLissovolik, şeful departamentului de cercetare în cadrul DeutscheBank din Moscova.
Această situaţia va face presiuni asupra băncii centrale, care arputea fi nevoită să majoreze dobânda de referinţă până la sfârşitulanului, pentru prima dată după decembrie 2008, a spus NataliaOrlova, economistul-şef al Alfa Bank din Moscova, cel mai marecreditor privat din Rusia.
Ratele mai ridicate "ar putea cauza o corecţie a preţurilorobligaţiunilor de stat scadente pe termen scurt, şi ulterior,pentru obligaţiunile cu scadenţa pe temren lung", este de părereEvgheni Nadorşin, economist în cadrul Trust Investment Bank dinMoscova şi consilierul ministrului economiei, ElviraNabiullina.
Guvernul, care vrea să vândă în acest an pe piaţa internăobligaţiuni în valoare de 1.200 mld. ruble (30 mld. euro) pentru afinanţa deficitul bugetar, ar putea majora această valoare pentru agăsi bani pentru subvenţii şi pentru a pune capăt pierderilor de peurma secetei, a adăugat Nadorşin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO