Business Internaţional

Kremlinul este „îngrijorat” de activitatea militară a SUA în ceea ce priveşte scăderea limitei armamentului nuclear al Rusiei

Kremlinul este „îngrijorat” de activitatea militară...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

05.04.2018, 17:53 143

"Politica SUA de a scădea limita pentru folosirea armelor nucleare provoacă o îngrijorare profundă. Au apărut speculaţii despre modificarea Articolului 5 din Tratatul Washington al ONU privind problemele din spaţiul cibernetic. În acest timp, apelurile constante pentru demararea unei discuţii profesioniste privind măsuri de construire a încrederii şi combaterea ameninţărilor în acest sector nu au atras un răspuns pozitiv din partea Washingtonului şi a Bruxellesului", a spus Lavrov.

Şeful diplomaţiei de la Moscova a subliniat intensificarea activităţii militare a NATO în apropierea frontierelor Rusiei şi eforturile pentru plasarea unor sisteme de apărare antirachetă în mai multe state europene.

"În sfera stabilităţii strategice, Washingtonul acordă prioritate câştigării supremaţiei militare şi suprimării parităţii. Occidentul ar trebui să-şi dea seama în cele din urmă că nu va mai putea juca <jocul cu un singur obiectiv>, că nu există perspective pentru obţinerea unor avantaje unilaterale pe seama noastră şi că securitatea în regiunea Euro-Atlantică, în Asia-Pacific şi în întreaga lume ar trebui să fie indivizibilă. Nu suntem interesaţi nici de o confruntare, nici de începerea unei curse a înarmărilor. Dar Rusia îşi va proteja în mod intenţionat şi eficient interesele, suveranitatea şi independenţa, folosind întregul arsenal de instrumente disponibile", a spus Serghei Lavrov.

În ultimele luni, Alianţa Nord-Atlantică şi-a suplimentat efectivele militare în Polonia şi în ţările baltice, cu scopul declarat de a preveni un conflict. Aproximativ 4.500 de trupe NATO sunt staţionate în Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.

Rusia şi-a manifestat în repetate rânduri îngrijorarea faţă de extinderea NATO către Est. În plus, Moscova a denunţat instalarea elementelor antirachetă americane în România şi Polonia, susţinând că, deşi sunt prezentate ca fiind defensive, aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră interzise prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Relaţiile dintre Rusia şi NATO au ajuns la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, după anexarea ilegală a Crimeei în 2014 şi susţinerea de către Rusia a separatiştilor din estul Ucrainei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO