Business Internaţional

Kremlinul a iesit la vanatoare de companii

11.12.2008, 16:27 17

La sfarsitul lunii octombrie, unul dintre apropiatii de top ai lui Vladimir Putin l-a invitat brusc pe un oligarh rus cu o avere de miliarde de dolari obtinuta din minerit la o intalnire privata. Oficialul rus, Igor Sechin, s-a aratat deodata interesat de accidentul petrecut cu doi ani in urma la mina cu productie foarte ridicata a mogulului care isi desfasoara afacerile in inima industriala a Rusiei, scrie International Herald Tribune.
Sechin, liderul unei factiuni ascunse de la Kremlin care are legaturi stranse cu serviciile de securitate ale statului rus, l-a anuntat pe omul de afaceri ca a ordonat o noua ancheta asupra incidentului de la compania miniera, potrivit rapoartelor sedintei. Avand de partea sa un reprezentant ministerial care se ocupa cu investigarea delictelor financiare, Sechin a amenintat compania mogulului rus, Uralkali, cu amenzi usturatoare.
Speriat, omul de afaceri Dmitri Ribolovlev a spus ca guvernul examinase deja in mod complet incidentul si ca eliberase compania de orice responsabilitati. Ribolovlev a cautat sa se apere in fata unei posibile anchete, afirmand ca este dispus sa plateasca pentru daunele pe care le-ar fi putut provoca accidentul sistemelor de infrastructura. Incidentul petrecut in urma cu doi ani la compania miniera nu s-a soldat cu raniti, insa a lasat in urma un crater de dimensiuni impresionate plin cu apa.
Oferta omului de afaceri rus a fost respinsa imediat de Sechin si parea foarte clar de ce a actionat oficialul de la Moscova in acest fel: Kremlinul facea diverse manevre pentru a pune mana pentru totdeauna pe compania miniera Uralkali.
Fostul presedinte si actualul prim-ministru Vladimir Putin a sustinut multa vreme ca Rusia a facut o eroare colosala in anii '90, atunci cand a permis ca rezervele enorme de petrol, gaze naturale si alte resurse ale tarii sa cada in mainile unor companii private. Putin a actionat fara sa ezite - iar acest lucru s-a vazut in special in atacul sau din 2003 asupra Iukos Oil - pentru ca statul rus sa primeasca inapoi ce pierduse. In prezent, Kremlinul pare sa stranga din ce in ce mai mult capital pe seama crizei economice, exploatand posibilitatile de a impune un control mult mai puternic asupra industriilor slabite din punct de vedere financiar pe care isi dorea sa le detina de foarte multa vreme, in special asupra celor axate pe resurse naturale.
Luna trecuta, spre exemplu, guvernul de la Moscova si-a sporit influenta asupra Norilsk Nickel, cel mai mare producator de nichel la nivel mondial, actionarii majoritari ai companiei, doi oligarhi rusi cu averi de miliarde de dolari, avand serioase probleme financiare. Vladimir Putin a declarat pe 4 decembrie ca ia in calcul si alte asemenea interventii daca va fi cazul. Actiunea indreptata impotriva Uralkali ilustreaza intr-un mod foarte clar dorinta autoritatilor ruse de a se folosi de toate mijloacele necesare pentru a obtine activele companiei miniere, chiar daca acest lucru include comandarea unor investigatii asupra carora troneaza suspiciuni si in fata carora producatorii aflati in vizor au foarte putine sanse sa reziste, potrivit analistilor financiari din aceasta tara.
Iar principalul pivot al tuturor acestor eforturi este Sechin, in varsta de 48 de ani, care ocupa in prezent functia de vicepremier, fiind un apropiat de-al lui Putin din perioada in care cei doi au activat in guvernul de la inceputul anilor '90 de la St. Petersburg. Sechin nu da aproape niciodata interviuri si prefera sa nu vorbeasca decat foarte rar in public, insa este considerat principalul varf de lance atunci cand vine vorba de utilizarea serviciilor secrete si a altor instrumente de care dispune guvernul pentru a prelua companiile valoroase. "El este principala forta din stat care se ocupa cu aceste afaceri dubioase", a afirmat Olga Kristanovskaia, o cunoscuta analista de la Kremlin care isi desfasoara activitatea in cadrul Centrului pentru studiul elitelor de la Moscova. "El organizeaza aceste adevarate raiduri de confiscare a activelor uneori in beneficiul direct al statului, alteori in beneficiul companiilor care isi arata simpatia fata de el", a mai spus Kristanovskaia.
Rolul pe care il joaca Sechin in ancheta initiata imediat impotriva companiei Uralkali i-a facut pe investitori si pe analisti sa creada ca producatorul minier se afla in pericol. Actiunile Uralkali, in ciuda faptului ca erau cu ceva timp in urma foarte pretuite de managerii de fonduri de investitii, au scazut cu mai mult de 60% de la inceputul anchetei pana in prezent, mult mai mult comparativ cu evolutia generala a pietei bursiere ruse.
Scaderea actiunilor i-a provocat pierderi foarte mari lui Ribolovlev, in varsta de 42 de ani, fost student la medicina, care este considerat regele ingrasamintelor agricole din Rusia, deoarece compania sa domina piata de minerit in ceea ce priveste extractiile de potasiu, element principal al produselor de fertilizare. In luna iunie, intr-o perioada in care actiunile Uralkali au crescut surprinzator de mult, Ribolovlev, care in mod normal prefera sa adopte o atitudine destul de retrasa fata de ochii publicului, a atras atentia presei ruse deoarece a cumparat resedinta din Palm Beach, Florida, a lui Donald Trump, evaluata la aproximativ 95 de milioane de dolari (73,8 mil. euro).
Kremlinul nu a precizat momentul in care va lua o decizie finala in ceea ce priveste soarta companiei Uralkali, insa producatorul minier spera sa negocieze o intelegere care ar putea include o amenda de cateva sute de milioane de dolari. Majoritatea analistilor au atras atentia asupra faptului ca exista in continuare posibilitatea ca Sechin sa se retraga dupa ce a vazut ca piata bursiera a reactionat atat de drastic fata de ancheta initiata de Kremlin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO