Business Internaţional

Jurnal de război comercial: În timp ce exportatorii nemţi încep să se teamă de protecţionismul lui Trump, Berlinul îşi explică planul de atac: „Va trebui să discutăm, şi să discutăm, şi să discutăm“

Brigitte Zypries, ministrul german al economiei: „O politică atât de izolaţionistă, pe care Trump se pare că vrea s-o implementeze, răneşte ambele părţi, inclusiv economia americană“.

Brigitte Zypries, ministrul german al economiei: „O politică atât de izolaţionistă, pe care Trump se pare că vrea s-o implementeze, răneşte ambele părţi, inclusiv economia americană“.

Autor: Bogdan Cojocaru

02.02.2017, 00:06 541
Cu oficiali de rang înalt ai SUA atacând direct Germania, motorul economic al UE, şi cu exportatorii nemţi începând să se teamă de ameninţările protecţioniste ale noii conduceri de la Washington, tot mai mulţi liderii europeni se mobilizează, mai mult cu declaraţii, în ceea ce pare a fi începutul unui război comercial între doi foşti aliaţi. 

În unele dintre cele mai tăioase comentarii ale unui politician german de când Donald Trump a devenit preşedintele SUA, social-democratul Martin Schulz a caracterizat politicile liderului de la Washington drept „nea­mericane“ şi a avertizat SUA să nu ridice sancţiunile occidentale impuse Rusiei pentru rolul avut în criza din Ucraina.

Europa trebuie să ia atitudine şi să apere valorile liberale, a spus ieri Schulz, preşedintele Parlamentului European şi adversar al cancelarului german Angela Merkel în alegerile de anul acesta.

Tot ieri, într-un interviu publicat de zia­rul Bild, ministrul german al economiei Brigitte Zypries a avertizat că deciziile economice ale lui Trump merg „într-o direcţie total greşită“ şi că protecţionismul ar putea lovi creşterea şi locurile de muncă în ambele tabere. Economia Germaniei depinde enorm de comerţ, exporturile contribuind cu 45% la PIB, scrie Reuters. SUA au fost începând cu 1961 şi până anul trecut cel mai mare partener comercial al Germaniei. Însă doar 10% din exporturile nemţeşti se duc pe piaţa americană, în timp ce 60% se duc în state europene. „Ceea ce vedem de 10 zile este alarmant şi enervant“, a spus ministrul.

Întrebată despre cum guvernul german intenţionează să reacţioneze, Zypries a răspuns: „Va trebui să discutăm, şi să discutăm, şi să discutăm. O politică atât de izolaţionistă, pe care Trump se pare că vrea s-o implementeze, răneşte ambele părţi, inclusiv economia americană“. Oficialul a remarcat că unele dintre măsurile co­merciale anunţate de Trump înainte să de­vină preşedinte încalcă regulile de bază ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului. N-a dat mai multe detalii.

Din cealaltă tabără, Peter Navarro, şeful nou creatului Consiliu Naţional Comercial al Casei Albe, a declarat pentru Financial Times că Germania „continuă să exploateze alte ţări din UE, dar şi Statele Unite, cu o «marcă germană implicită» depreciată grosolan“. El se referă în aceste comentarii la euro.

De asemenea, Navarro a dat vina pe surplusul comercial uriaş al Germaniei pentru prăbuşirea negocierilor pentru un acord de comerţ liber între SUA şi UE, îndelung aşteptat de firmele germane.

Merkel a ripostat spunând că cursul de schimb valutar este în terenul Băncii Centrale Europene şi că guvernul german susţine independenţa instituţiei, notează Bloomberg. Separat, preşedintele Consi­liului Euro­pean, polonezul Donald Tusk, a declarat administraţia Trump o „amenin­ţare“, alături de China, Rusia, terorism şi islamul radical. Polonezul a explicat că „declaraţiile îngrijorătoare ale noii administraţii ame­ricane fac viitorul nostru foarte impre­vizibil“.

„Schimbările de la Washington pun UE într-o situaţie dificilă; cu noua administraţie punând sub semnul îndoielii ultimii 70 de ani de politică externă americană“, a scris Tusk într-o scrisoare adresată marţi liderilor UE.

Comentariile vin după ce Trump a descris NATO ca depăşită, a spus despre UE că este „un instrument al Germaniei“ şi a declarat că a avut „experienţe foarte proaste cu UE“ ca om de afaceri.  Marţi a ieşit cu declaraţii şi Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogroup - reuniunea miniş­trilor de finanţe din zona euro. El a spus că UE va trebui să-şi găsească noi parteneri comerciali dacă SUA înaintează pe calea protecţionismului, scrie Reuters. 

„Încă nu ştim că aşa se va întâmpla. Însă Europa nu trebuie să stea deoparte şi să aştepte orbeşte evenimentele din SUA, ci să înainteze, de asemenea, în ceea ce priveşte comerţul“, a spus Dijsselbloem. În aceste condiţii, ar fi raţional ca UE să finalizeze acordurile comerciale negociate cu Asia, America de Sud şi Africa. „Cooperarea noastră cu China este foarte importantă, din ce în ce mai importantă din punct de vedere economic, dar şi politic.“ 

În aceeaşi zi, vicepreşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen a spus că Europa speră să repornească discuţiile despre acorduri de comerţ liber cu statele din Golf, potrivit AFP. El a discutat deja în acest sens cu oficiali din Orientul Mijlociu.

Recent, BDI, una dintre cele mai pu­ternice asociaţii ale companiilor industriale din Germania, a avertizat că economia germană va fi puternic afectată dacă Trump îşi pune în aplicare măsurile comerciale protec­ţioniste pe care le-a promis.

„Cu inaugurarea noului preşedinte american, ne putem teme că ţara care este cea mai importantă piaţă de vânzare pentru exporturile germane se poate îndepărta de principiile comerţului liber“, a afirmat preşedintele BDI Dieter Kempf.

Primul semn de pesimism din busine­ssul german a venit săptămâna trecută, când in­dicele economic Ifo a arătat că firmele devin din ce în ce mai neîncrezătoare în viitor, notează Financial Times.

„Protecţionismul lui Trump ne îngri­jorează mult“, spune Manfred Ritz, purtător de cuvânt al VCI, o asociaţie comercială care reprezintă aproape 1.700 de companii din industria chimică germană. „Avem nevoie de pieţe deschise. Modelul nostru de business din Germania sunt exporturile.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO