Business Internaţional

Junker numit pentru un nou mandat de preşedinte al Eurogrup

Junker numit pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Eurogrup

Autor: Alin Constantin Pilat

10.07.2012, 09:56 194

Premierul luxemburghez a fost numit pentru prima dată în această funcţie în 2005, iar mandatul său se va încheia pe 17 iulie.

El a fost numit în timpul unei reuniuni a Eurogrup, de la Bruxelles, care a durat peste opt ore.

La debutul acestei întruniri, miniştrii celor 17 state din zona euro au propus numirea unui alt luxemburghez, Yves Mersch, în funcţia de director al Băncii Centrale Europene (BCE). Această alegere trebuie acceptată oficial, marţi, de către miniştrii de Finanţe ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene.

Numirea unui preşedinte al Eurogrup a constituit o adevărată dilemă în ultimele câteva luni. Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaube, a fost candidat oficial pentru această poziţie strategică, dar Franţa, ostilă acestei soluţii, a susţinut prelungirea mandatului lui Jean-Claude Junker.

Premierul luxemburghez, care şi-a manifestat la un moment dat intenţia de a nu mai ocupa această funcţie, a acceptat totuşi să mai exercite un mandat de maximum şase luni, condiţia fiind obţinerea numirii compatriotului său, Yves Mersch, la conducerea BCE.

"Mandatul este de doi ani şi jumătate, dar şi-l va exercita doar parţial", a declarat un oficial european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO