Business Internaţional

Juergen Stark părăseşte BCE, "dezamăgit de politica băncii" privind achiziţia de obligaţiuni

Juergen Stark părăseşte BCE, "dezamăgit de politica băncii" privind achiziţia de obligaţiuni

Autor: Adrian Voicu

18.12.2011, 17:15 683

Juergen Stark, membru marcant al consiliului de conducere al Băncii Centrale Europene - cunoscut de mass-media germană drept "economistul-şef al BCE", deşi această funcţie nu există -, a demisionat din funcţie exprimându-şi dezamăgirea cu privire la "felul cum a evoluat uniunea monetară", informează WirtschaftsWoche.

Juergen Stark, care se va retrage la sfârşitul anului, a declarat în septembrie că părăseşte banca din "motive personale".

Cu toate acestea comentariile făcute în publicaţia germană indică faptul că oficialul german este îngrijorat de presiunile tot mai mari asupra bancherilor centrali. Acesta a declarat că nu a fost de acord cu felul în care banca centrală a administrat criza datoriilor. În particular, Stark a criticat folosirea măsurile monetare luate de instituţie şi achiziţia de obligaţiuni suverane. "Este o convenţie fundamentală ca această uniune monetară să nu permită susţinerea datoriilor suverane de către BCE. Fără aceste reguli, nu ar exista nicio uniune economică sau monetară", a declarat Stark pentru publicaţia germană.

Din mai anul trecut şi până în prezent, BCE a achiziţionat obligaţiuni de peste 200 de miliarde de euro, emise mai ales de ţările UE, şi cu toate acestea nu a reuşit să pună capăt crizei datoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO