Business Internaţional

JPMorgan a "îngropat" îndoielile executivilor cu privire la afacerile lui Bernard Madoff

New York Times: JPMorgan a "îngropat" îndoielile executivilor cu privire la afacerile lui Bernard Madoff
04.02.2011, 10:47 33

O parte dintre executivii băncii JPMorgan Chase au exprimatserioase îndoieli cu privire la legitimitatea afacerilordesfăşurate de Bernard Madoff cu 18 luni înainte ca frauda saprintr-o schemă de tip Ponzi să fie descoperită.

Cu toate acestea, banca a continuat să facă afaceri cuinvestitorul american,

Conform unor documente făcute publice joi, într-un proces, la 15iunie 2007, un manager de risc din cadrul băncii de investiţii atrimis colegilor un e-mail pentru a raporta că un alt executiv albăncii "mi-a spus că există un bine-cunoscut nor deasupra capuluilui Madoff şi că câştigurile raportate de acesta par să fie o partea unei scheme de timp Ponzi".

Chiar înainte de trimiterea acestui mail, un executiv din cadruldiviziei de private banking ar fi încercat în mod evident săconvingă clienţii să nu investeacă bani în fondul condus de Madoffdeoarece acesta ar fi trimis "semnale de tipul vrăjitorul din Oz"ce era "prea dificil de ignorat".

Chiar şi un analist de risc din cadrul băncii, care a anchetatfondul lui Madoff, ar fi raportat în februarie 2006 că rezultatelefinanciare ale acestuia nu au logică, fondul ducând-o cu mult maibine decât obligaţiunile care ar fi trebuit să se afle înportofoliul acestuia.

În ciuda suspiciunilor, banca ar fi permis lui Madoff săadministreze milioane de dolari din banii investitorilor în şi dinconturile băncii până în momentul arestării acestuia, în 2008, deşipână atunci banca ar fi retras deja aproape toate cele 276 demilioane de dolari investite în fondurile de hedging ale luiMadoff, lăsând doar 37 de milioane dolari pentru a nu da impresiapărăsirii lui Madoff, se arată în litigiul făcut împotriva bănciide administratorul financiar al insolvenţei lui Madoff.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO