Business Internaţional

JP Morgan Chase, cea mai mare banca americana, a fost lasata aproape fara profit din cauza crizei

15.10.2008, 18:17 12

JP Morgan Chase, cea mai mare banca americana din punctul de vedere al valorii de piata, a raportat o scadere de 84% a profitului pe trimestrul al treilea in urma operatiunilor de writedown (reducere a valorii contabile a activelor), pierderilor si provizioanelor in valoare de 5,8 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Profitul net a scazut pana la 527 de milioane de dolari (385 mil. euro), sau 11 centi pe actiune, de la 3,4 miliarde de dolari (2,5 mld. euro), sau 97 centi cu un an in urma, a anuntat banca. Actiunile bancii au avansat in conditiile in care castigurile au depasit previziunile analistilor.
JP Morgan inregistrase operatiuni de writedown si costuri de credit in valoare de 18,8 miliarde de dolari inainte de anuntul privitor la profit, mai putin de o treime din nivelurile raportate de Wachovia si Citigroup.
CEO-ul bancii, Jamie Dimon, a profitat de criza de pe piete preluand Bear Stearns la inceputul acestui an si Washington Mutual. JP Morgan va primi 25 miliarde de dolari din partea guvernului american conform programului de salvare a bancilor anuntat recent.
Veniturile bancii au scazut pana la 14,7 miliarde de dolari, de la 16,1 miliarde in perioada similara a anului trecut.
Rezultatele au inclus pierderi de 640 de milioane de dolari avand legatura cu preluarea WaMu. Excluzand tranzactia cu WaMu, pierderea trimestriala a fost de 6 centi pe actiune.
Operatiunile de writedown au totalizat 3,6 miliarde de dolari in trimestru. Provizioanele pentru credite au fost majorate cu 1,3 miliarde de dolari pana la 15,3 miliarde de dolari.
"Avand in vedere nesiguranta de pe pietele de capital, sectorul rezidential si economia ca intreg, este logic sa ne asteptam la castiguri in scadere pentru firma noastra in urmatoarele trimestre", a declarat CEO-ul bancii.
Castigurile din operatiunile bancare de retail au scazut pana la 247 de milioane de dolari, de la 639 de milioane de dolari. Divizia de carduri de credit a bancii a inregistrat un profit de 292 de milioane de dolari, cu 63% in scadere fata de perioada similara a anului trecut.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO