Business Internaţional

JP Morgan a depasit Citigroup la capitalizare

18.01.2008, 16:50 12

Banca americana de investiti JP Morgan Chase a devansat Citigroup, devenind a doua mare banca americana din punct de vedere al valorii de piata, dupa ce a realizat operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) de o valoare mai scazuta decat se estima initial, scrie Bloomberg.
Actiunile JP Morgan au urcat cu 5,8%, pana la 41,43 dolari, pe bursa newyorkeza, ducand valoarea de piata a bancii pana la 139,5 miliarde de dolari (94,4 mld. euro). Valoarea de piata a Citigroup a scazut pana la 131,1 miliarde de dolari (88,7 mld. euro), dupa ce actiunile sale au pierdut 2,6%. Ambele sunt surclasate de Bank of America, cu o capitalizare de piata de 171,1 miliarde de dolari (115,8 mld. euro).
Jamie Dimon, CEO al JP Morgan, a raportat operatiuni de writedown legate de investitiile in sectorul creditelor ipotecare subprime in valoare de 1,3 miliarde de dolari, comparativ cu cele de 18,1 miliarde de dolari realizate de Citigroup. JP Morgan a pierdut 14% din valoarea de piata in ultimele 12 luni, comparativ cu scaderea de 52% inregistrata de Citigroup.
Din punct de vedere al activelor, Citigroup depaseste inca JP Morgan cu 2.180 mld. dolari, comparativ cu cele 1.560 mld. dolari ale JP Morgan. Bank of America, ce-si va raporta castigurile pe 22 ianuarie, detinea active de 1.580 mld. dolari la sfarsitul trimestrului trei.
Pe de alta parte, JP Morgan a raportat o scadere de 34% a profitului pe trimestrul patru dupa inregistrarea unor pierderi de 1,3 miliarde de dolari avand legatura cu creditele ipotecare riscante si constituirea de provizioane mai mari pentru pierderile in crestere legate de creditele de consum garantate cu ipoteca. Firma si-a majorat de patru ori, pana la 1,1 mld. dolari, provizioanele de care are nevoie pentru a acoperi pierderile pe care continua sa le inregistreze pe creditele subprime si cele de consum garantate cu ipoteca. Compania a anuntat de asemenea o incetinire a cheltuielilor pe carduri de credit in decembrie, semn ca economia americana ar putea avea de suferit, in conditiile in care consumatorii se confrunta cu majorari ale preturilor la alimente si costurilor legate de incalzire, in timp ce valoarea locuintelor lor scade.
"Vom fi in continuare extrem de precauti", a declarat Jamie Dimon.
Profitul net inregistrat de JP Morgan pe trimestrul patru a scazut cu 34%, pana la 2,97 miliarde de dolari (2 mld. euro). Veniturile companiei au avansat cu 7% pana la 17,38 miliarde de dolari (11,7 mld. euro).
Susan Roth Katzke, analist in cadrul Credit Suisse, a declarat ca JP Morgan se confrunta cu o deteriorare a calitatii creditului. "Totusi, cresterea veniturilor a fost peste asteptari" in cadrul mai multor divizii, incluzand commercial banking si asset management, a adaugat Katzke. Profitul diviziei de investment banking a scazut pana la 124 de milioane de dolari de la 1 mld. dolari in perioada similara a anului anterior. Pe segmentul de credite de consum, provizioanele s-au ridicat la 1,1 mld. dolari, in crestere de la 262 mil. dolari in aceeasi perioada a anului anterior.
Diviziile care au inregistrat evolutii pozitive au fost serviciile de trezorerie si de administrare de active. Cele doua segmente au consemnat o crestere a profitului cu 65%, respectiv 29%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO