Business Internaţional

Josef Ackermann, bancherul care are un cuvânt greu de spus în toate deciziile importante din Europa

Foto AFP

Elveţianul Josef Ackermann, şeful Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a câştigat anul trecut 6,3 milioane de euro

Autor: Bogdan Cojocaru

14.06.2011, 23:35 838

O mare bancă germană era pe punctul de a se pră­bu­şi, aşa cum afăcut-o cu câteva zile înainte Leh­man Brothers în SUA. Era ora12:45 a.m., iar pieţele financiare se deschideau îm Asia. În aer sesimţea frica. Merkel voia să ştie dacă Ackermann, şeful DeutscheBank, cea mai mare bancă germană, pu­tea ajuta la salvareacreditorului în ago­nie. Putea şi aşa a şi făcut. În câteva mi­nutea convins bancherii germani să pro­mită 8,5 miliarde de euro caajutor.

Panica din 2008 a făcut din Acker­mann cel mai puternicbancher din Eu­ro­pa şi, în funcţie de cine este între­bat, cel maipericulos. Ca director ge­neral al celei mai mari bănci europene şisimbol al supremaţiei germane, el are mai multă putere decâtoricare alt ban­cher de pe continent.

Îi consiliază pe politicieni

Având sub putere atât bani, cât şi po­litici, Ackermann ajută lamodelarea viitorului economic şi financiar al Euro­pei. De multeori consiliază politicieni şi le­giuitori pe cele mai presanteprobleme eco­nomice ale zilei: criza datoriilor din Grecia,creşterea decalajului dintre pu­te­rile economice ale Europei,precum Ger­mania şi statele mai slabe, printre care Irlanda şiPortugalia, sau viitorul uniu­nii monetare şi al mone­dei euro.

Nu este un secret însă cui îi este de­votat Ackermann: băncilor.A insistat că restructurarea dato­ri­i­lor Greciei ar fi ogre­şeală uriaşă, de­oarece băncile euro­pe­ne, inclusiv celeger­mane, deţin obli­ga­ţiuni elene de mai multe miliarde de euro.În cazul unei restructurări, băncile ar înregistra pierderiim­por­tante. Pentru mo­ment, soluţia Euro­pei pentru criza Grecieieste cea a lui Ackermann: mai mulţi bani pentru sal­va­re şi maimultă aus­teritate, abor­dare care, în opinia unor analişti, nuface de­cât să câştige timp fără a oferi vreo spe­ranţă derefacere.

Ackermann, ca mulţi dintre şefii de bănci din SUA, seîmpotriveşte înăspri­rii regulilor pentru industria fi­nan­ciară dedupă criză. Statutul lui de avo­cat al in­dus­triei financiarederivă în parte din func­ţia lui de preşedinte al InstitutuluiFi­nan­ţelor Internaţionale, aso­ciaţia ce­lor mai mari bănci alelumii din care fac par­te şi giganţii de pe Wall Street Gold­manSachs, Morgan Stanley şi Citi­group. Institutul a publicat stu­diicare arată, printre altele, că obli­garea băn­ci­lor să reducăgradul de în­da­torare, mă­su­ră care cu siguranţă va di­mi­nuapro­fi­tu­rile companiilor, va cauza o criză a cre­ditului.Concluzia este consi­de­rată ridi­colă de unii analişti şi chiarban­cheri, care susţin că aceasta nu ia în con­side­ra­re opiniapublică. Ca şi ame­ri­canii, euro­pe­nii se plâng că ei plătescpre­ţul exce­se­lor bancherilor.

"Ca industrie, avem probleme le­ga­te de reputaţie şi trebuie săţinem cont de ele", spune un bancher care nu a vrut să fie numit deteamă să nu i se strice relaţiile cu Ackermann.

Turnurile gemene ale Deutsche Bank stau ca un monument al bănciiîn­fi­inţate în 1870 pentru facilitarea co­mer­ţu­lui cu pieţele depeste mări şi care acum se numără printre cele mai mariin­sti­tuţii de credit din lume. Deutsche Bank are operaţiuni înpeste 70 de state şi acoperă aproape tot ce înseamnă fi­nan­ţe.Omul care conduce acest gigant nu are nici calităţile de vedetă alelui Jamie Dimon, şeful JPMorgan Chase, şi nici puterea de atracţiea lui Lloyd Blank­fein, şeful Goldman Sachs. În Ger­mania însă,Josef Ackermann este un nume popular. Deşi admirat de unii, adevenit un fel de paratrăsnet prin care este canalizată ostilitateapublică faţă de bănci. Acest nume trece prin minţilepro­tes­tatarilor când aceştia caută un ban­cher pe care să-ldemonizeze.

Conduce banca din 2002

Ca persoană, Ackermann este un pic timid şi vorbeşte încet. El avenit la şefia Deutsche Bank în 2002 după ce a condus banca deinvestiţii a companiei.

Într-un interviu acordat luna tre­cută la sediul băncii,Ackermann s-a carac­te­ri­zat ca fiind un om căruia îi fac plăcerelu­crurile mărunte. Îi place ca în timpul liber - ceea ce nu preaare - să urce în Alpii din Elveţia, ţara sa natală, sau să colin­deprin librăriile de pe Fifth Avenue, din Manhattan. Banca lui are obază operaţională semnificativă pe Wall Street - în acest contexttrebuie spus că a ajutat la crearea bulei cre­di­te­lor ipo­te­caredin SUA - iar el de­ţine un apar­ta­ment aproape de CentralPark.

"Ackermann esre un animal politic. Fără el, nu cred că Germaniaar fi trecut aşa de bine peste problemele cu care s-a con­fruntat",a afirmat Roland Berger, unul din consilierii bancherului.

Ackermann le-a dat sfaturi liderilor politici, inclusiv luiMerkel, despre cum pot face să nu sperie pieţele cu decla­ra­ţi­ilepublice. El pare să se bucure de re­la­ţia bună pe care o are cuJean-Claude Trichet, preşedintele BCE, al cărui bi­rou este lacâteva blocuri de sediul Deutsche Bank.

Nu este de acord cu restructurarea datoriilorGreciei

Curând după ce liderii europeni au de­taliat anul trecut primulpachet de sal­vare pentru Grecia, Ackermann a aver­tizat că statulelen s-ar putea să nu reu­şeas­că să ramburseze datoriile şi căexis­tenţa mo­nedei unice este pusă în pericol dacă in­ves­titoriiîşi pierd încrederea în celelalte state slabe ale zonei euro.

Comentariile lui au venit ca un şoc pentru pieţele financiare şil-au deter­mi­nat pe ministrul german de finanţe să-l caracterizezeca fiind "iritant" şi "ne­fo­lo­si­tor". Aceste afirmaţii par acumpro­fe­ti­ce, după ce premierul elen s-a chi­nuit re­cent săconvingă parlamentul şi pu­bli­cul să accepte noi măsuri deaus­te­ritate pen­tru a putea primi un nou pachet de aju­torfinanciar extern. Acker­mann a ce­rut gu­ver­nelor eu­ro­pene săelaboreze un "Plan Mar­shall" pentru Grecia care să ofe­re mai multajutor, dar să preseze Atena să vândă activele de stat şi săfur­ni­zeze o bază pentru reconstruirea economiei.

În mare, guvernele au urmat acest sfat. N-a fost destul pentrubancher, care s-a opus guvernului german şi a luat par­tea luiTrichet prin respingerea ideii de re­structurare a datoriilorgreceşti, va­rian­tă care ar forţa investitorii şi băncile să iaasupra lor o parte din chinurile Greciei.

Orice fel de restructurare, aver­ti­zea­ză Ackermann, ar puteaavea efecte mai devastatoare decât a avut prăbuşirea Lehman. Arpune în pericol stabilitatea ma­rilor instituţii financiare,printre care şi BCE, care deţine cantităţi mari de datoriielene.

Reputaţia Deutsche Bank şi cea a şe­fului ei au suferit câtevalovituri puter­ni­ce acasă şi în străinătate. Banca a fost unju­cător mare pe piaţa unor instru­men­te fi­nanciare toxice careînglobează şi da­to­rii vândute de Wall Street în tim­pul bu­leiipotecare. În acest an, o an­che­tă a Se­na­tului american despreWall Street şi cri­za financiară a tras concluzia că Deutsche Banka continuat să emită ast­fel de instrumente chiar dacă piaţa seprăbuşea.

Tot în SUA, guvernul a acuzat o sub­si­diară a băncii că aminţit în legă­tu­ră cu calitatea unor cre­di­te imobiliare pe carele-a admi­nis­trat în­tr-un program gu­vernamental şi a ce­rutplata a sute de mi­lioane de dolari reprezentând pier­de­ri­leprovocate de aceste împrumuturi.

În martie, curtea supremă de apel din Germania a hotărât căDeutsche Bank trebuie să desbăgubească un cli­ent pentru pierderiprovocate de un alt tip de derivate: swap-uri pe rateledo­bân­zilor. Decizia ar putea încuraja alţi clienţi să cearădespăgubiri băncii şi re­pre­zintă o pată pe imaginea Deutsche Bankca prieten al afacerilor mijlocii, ba­za economiei germane.

Cine este Josef Ackermann

  • S-a născut în 1948.

  • S-a alăturat Deutsche Bank în 1996 ca membru în consiliul demanagement.

  • În 2006, el a fost numit preşedinte al consiliului.

  • A studiat ştiinţele sociale şi economice la Universitatea St.Gallen.

  • A lucrat ca asistent cercetător la Institutul de ŞtiinţeEconomice din cadrul universităţii, unde a primit un doctorat înştiinţe economice.

  • Şi-a început cariera profesională în 1977 la SchweizerischeKreditanstalt (Credit Suisse) unde a deţinut mai multe poziţii,printre altele în corporate banking, pieţe valutare şi serviciimultinaţionale.

  • A lucrat în Londra şi New York, dar şi în mai multe oraşe dinElveţia.

  • Este membru al consiliului de supraveghere al Siemens,vicepreşedinte al boardului Belenos Clean Power şi membru înboardurile companiilor Royal Dutch Shell şi Zürich FinancialServices.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO