Business Internaţional

Joint-venture-ul K&H-KBC va avea un start bun

15.03.2001, 00:00 21



Atat banca K&H din Ungaria, o divizie a firmei belgiene KBC Bancassurance, cat si sucursala ungara a bancii olandeze ABN Amro au raportat, in aceasta saptamana, o imbunatatire a rezultatelor financiare inregistrate in 2000, inaintea fuziunii lor planificate pentru aceasta vara, informeaza agentiile internationale de presa.

ABN Amro va forma impreuna cu K&H cea de-a doua banca din Ungaria. Noua banca va avea un cuvant greu de spus in sectorul serviciilor bancare pentru clientii corporatisti, cu o cota de piata de 16,7%, atat in ceea ce priveste depozitele atrase, cat si din punct de vedere al creditelor acordate.

Activul total se va ridica la 1.118,8 miliarde de forinti (3,92 miliarde de dolari), au declarat directorii executivi ai celor doua societati.

Rezultatele K&H de anul trecut reflecta o revenire la profitabilitate, in timp ce sucursala ABN Amro si-a diminuat considerabil pierderile.

Profitul net al K&H s-a cifrat anul trecut la 2,5 miliarde de forinti, potrivit standardelor internationale de contabilitate, comparativ cu pierderile de 8,3 miliarde de forinti inregistrate in 1999.

Costurile operationale au crescut cu 8,7%, fata de rata inflatiei din Ungaria care a fost in 2000 de 9,8%. "Am reusit sa restructuram activitatea operationala, astfel ca rata de crestere a cheltuielile de operare a fost mult mai mica decat rata inflatiei" a afirmat directorul executiv al K&H, Tibor Rejto.

ABN Amro a raportat, cu ocazia aceleiasi conferinte de presa, pierderi de aproape 3 miliarde de dolari pentru 2000, comparativ cu pierderea de 12,2 miliarde inregistrata in anul precedent.

Veniturile din dobanzi ale bancii K&H au crescut cu 30%, in timp ce veniturile din comisioane s-au majorat cu 26% anul trecut. ABN Amro a consemnat o crestere cu 45% a incasarilor din comisioane si speze.

Fuziunea, care se va incheia in luna iunie a acestui an, este ultima faza a procesului de consolidare aflat in plina desfasurare pe piata bancara a Ungariei, in conditiile in care concurenta devine tot mai acerba pe aceasta piata.

Conducerile celor doua institutii afirma ca noua banca nu va avea nevoie de fonduri suplimentare, dar reprezentantii K&H au adaugat ca vor injecta totusi 10 miliarde de forinti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO