Business Internaţional

John Thain de la NYSE a fost pus sef la Merrill Lynch

16.11.2007, 19:43 10

Banca americana Merrill Lynch l-a numit pe presedintele grupului NYSE-Euronext, John Thain, in functia de director executiv (CEO).
El il inlocuieste pe Stan O'Neal, care a fost fortat sa demisioneze dupa ce banca a recunoscut ca are o expunere de 7,9 mld. dolari (5,3 mld. euro) pe piata creditelor ipotecare riscante, scrie BBC News.
Inainte de confirmarea numirii lui Thain, Merrill a respins zvonurile conform carora Larry Fink, directorul executiv al firmei de management al fondurilor BlackRock, ar fi fost principalul candidat la preluarea sefiei bancii.
"John este un adept al echilibrului intre managementul riscului si control, de aceea consider ca va lua masurile necesare pentru a asigura dezvoltarea companiei", a declarat Alberto Cribiore, membru in boardul de conducere al bancii. "El intelege dificultatile pe care le are de infruntat compania, in acelasi timp apreciind corect valoarea globala a brandului Merrill", a adaugat el.
Acceptand aceasta oferta, Thain nu a facut niciun comentariu despre criza pe care banca o traverseaza, rezumandu-se la a declara ca "se simte onorat" de propunere. Totusi, cresterea de 7% a pretului actiunilor bancii, imediat dupa anunt, arata ca investitorii sunt multumiti de alegerea oficialilor Merrill.Actiunile au cunoscut un declin accentuat din momentul in care au fost raportate pierderile legate de criza pietei subprime si care au condus la destituirea lui O'Neal.
"Consider ca va reusi sa construiasca o echipa inchegata la Merill, avand capacitatea necesara", a declarat David Katz, de la Matrix Asset Advisors, referindu-se la Thain, absolvent al Harvard si care pana in 2004, inainte de a deveni presedintele NYSE-Euronext, a lucrat la cea mai puternica banca de investitii de pe Wall Street, Goldman Sachs.
Pentru Merrill Lynch, care se mandrea cu abilitatea de "a-si creste" viitorii conducatori, instituind asa-numita cultura "Mama Merrill", numirea unui om care nu are nicio legatura cu domeniul sau de activitate (retail) inseamna recunoasterea gravitatii problemelor create de fostul director executiv, care a reusit intr-un mod "remarcabil" sa-si elimine toti potentialii succesori la conducerea firmei.
Pierderilor raportate pana acum de Merrill li s-ar putea adauga inca 10 miliarde de dolari (6,8 miliarde de euro), estimeaza Michael Mao, analist la Deutsche Bank.
Pe piata bursiera, Merrill a inregistrat cea mai proasta performanta dintre toate marile institutii financiare americane, declinul de 38% al actiunilor conducand la pierderea a 30 de miliarde de dolari din valoarea de piata a bancii.
Alegerea lui Thain vine in conditiile in care dupa doua saptamani de cautari conduse de Alberto Cribiore, membrii boardului de conducere a bancii au ajuns la concluzia ca renuntarea la riscurile pe care si le-au asumat pana acum nu este cea mai buna solutie, spune Adam Compton, analist la RCM Capital Management.
"Thain vine de la Goldman, unde afacerile sunt construite in mare parte pe asumarea riscurilor", a declarat Compton.
"De aceea, el ar putea pastra stilul pe care Merrill si l-a construit pana acum, dar cu siguranta va exista un control mult mai mare", a adaugat el.

Cine este John Thain
2004-2007 directorul executiv al Bursei din New York
1999-2004 presedinte si director operational al Goldman Sachs
1994-1999 director financiar al Goldman Sachs
1995-1997 director executiv al diviziei Goldman Sachs din Europa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO