Business Internaţional

John Reed, numit presedinte interimar al NYSE

23.09.2003, 00:00 12



Bursa de valori din New York (The New York Stock Exchange - NYSE) are un nou presedinte, in persoana lui John Reed, fost director executiv al Citigroup, care va prelua temporar pozitia la care a renuntat, saptamana trecuta, Richard Grasso.



Consiliul de Conducere al NYSE a grabit alegerea unui presedinte interimar, iar desemnarea lui Reed reprezinta un pas important pentru gasirea unui succesor permanent al lui Grasso.



Fostul presedinte al NYSE si-a inaintat demisia dupa ce tot mai multi investitori, analisti si oficiali americani l-au indemnat sa ia o astfel de decizie, pe fondul scandalului cu privire la remuneratia sa.



NYSE este o scietate non-profit si nu este supusa aceluiasi regulament de transparenta ca alte companii publice.



Insa investitorii au fost socati, la sfarsitul lunii august, dupa ce institutia a anuntat ca Richard Grasso va primi compensatii de aproape 140 milioane de dolari. Doua saptamani mai tarziu, bursa a anuntat ca presedintele sau trebuie sa mai primeasca inca 48 de milioane de dolari, bani pe care acesta a refuzat sa ii mai primeasca.



John Reed s-a retras din conducerea Citigroup in aprilie 2000, dupa ce a pierdut controlul asupra companiei in favoarea rivalului Sanford Weill si a fostului Secretar american al Trezoreriei, Robert Rubin.



Ulterior, el a devenit profesor la Universitatea Princeton si la Sloan Business School, din cadrul Institutului Tehnologic din Massachusetts.



Aproape toata cariera lui Reed s-a concentrat asupra uneia dintre cele mai importante banci din New York, astfel ca numirea sa in fruntea unei burse de valori a luat prin surprindere o serie de analisti.



Reed a declarat ca a vizitat o singura data sediul NYSE din Manhattan si ca nu s-a intalnit niciodata cu Richard Grasso. El a adaugat ca va primi un dolar pentru noul sau loc de munca.



"Mai intai, el trebuie sa calmeze incertitudinea majora existenta in cadrul bursei si sa inceapa rapid un proces de restructurare. si apoi trebui sa analizeze cat mai repede structura de conducere. Sarcina lui Reed este aceea de a restabili ordinea, pentru ca avem de-a face cu o situatie extrem de nesigura si instabila - ceea ce nu este de dorit in cazul celei mai mari piete financiare din lume", a aratat Charles Elson, directorul Centrului John L. Weinberg pentru Conducere Corporatista din cadrul Universitatii Delaware.



Reed se va instala efectiv in functia de presedinte pe data de 30 septembrie.



Desemnarea unui presedinte permanent este numai una dintre problemele bursei din New York, care trebuie sa verifice daca exista conflicte de interese intr-un sistem in care comportamentul bursei si remuneratiile directorilor sunt influentate de cei pe care bursa ar trebui sa ii controleze.



In plus, Consiliul de Conducere trebuie sa decida daca NYSE ar trebui sa isi pastreze rolul de reglementare si daca se impune plecarea altor membri din echipa administrativa.



Reed a refuzat sa ofere indicatii privind planurile de restrucurare a institutiei. Potrivit experieintei acestuia, consiliile mai mici sunt mai eficiente decat cele mari. Consiliul NYSE numara in prezent 26 de membri si un loc vacant.



Una din sarcinile cele mai importante pe Reed trebuie sa le indeplineasca se refera la analiza si imbunatatirea modului de guvernare a celei mai mari burse din lume." Am facut parte dintr-un numar mare de consilii, unele au dat rezultate, altele nu. Am vazut crize deosebit de severe, comparabile cu cea pe care o traverseaza bursa in prezent," a concluzionat Reed. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO