Business Internaţional

Joe Biden se va întâlni cu aliaţii din estul NATO în urma avertismentului nuclear al lui Putin. Pe ordinea de zi va fi reafirmare angajamentelor privind securitatea membrilor

Joe Biden se va întâlni cu aliaţii din estul NATO în...

Autor: Dorin Oancea

22.02.2023, 09:21 40

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni miercuri cu liderii din flancul estic al NATO pentru a-şi arăta sprijinul pentru securitatea acestora, după ce Moscova a suspendat un tratat istoric de control al armelor nucleare, scrie Reuters.

Biden a sosit la Varşovia luni, după o vizită surpriză la Kiev, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022.

În perioada cu cele mai mari tensiuni între Rusia şi Occident de după Războiul Rece, Biden a ţinut o cuvântare în faţa a mii de persoane, în centrul Varşoviei, şi a declarat că "autocraţii" precum preşedintele rus Vladimir Putin trebuie combătuţi.

Cu câteva ore mai devreme, Putin a făcut remarci lungi şi încărcate de critici la adresa puterilor occidentale, pe care le-a învinuit pentru războiul din Ucraina. De asemenea, Putin a anunţat suspenddarea din tratatul de control al armelor New START şi a avertizat că Moscova ar putea relua testele nucleare.

Miercuri, Biden se va întâlni cu personalul ambasadei SUA la Varşovia înainte de a se reuni cu liderii celor Nouă de la Bucureşti, ţările de pe flancul estic al NATO care s-au alăturat alianţei militare occidentale după ce au fost dominate de Moscova în timpul Războiului Rece. Cei mai mulţi dintre ei se numără printre cei mai puternici susţinători ai ajutorului militar pentru Ucraina, iar oficialii din ţările din grup au cerut resurse suplimentare, cum ar fi sisteme de apărare aeriană.

În cadrul întâlnirii, Biden intenţionează să reafirme angajamentele privind securitatea lor şi să discute despre sprijinul pentru Ucraina.

Rusia consideră NATO, care s-ar putea extinde în curând pentru a include Suedia şi Finlanda, drept o ameninţare existenţială.

Mesajul preşedintelui lituanian Gitanas Nauseda către Biden va fi că doreşte "o mai mare implicare a SUA în Europa, în flancul estic al NATO şi, bineînţeles, mai mult ajutor pentru Ucraina", a declarat marţi principalul său consilier în materie de politică externă pentru radioul lituanian.

"Lituania şi alte ţări care gândesc la fel au mai multe solicitări, care se referă la apărarea aeriană, prezenţa avansată de apărare, sisteme de apărare aeriană şi investiţii mai mari în industria de apărare", a declarat Asta Skaisgiryte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO