Business Internaţional

Joe Biden, cel care vrea să ia de la Trump funcţia de preşedinte al SUA, influenţează deja pieţele financiare internaţionale

Joe Biden, cel care vrea să ia de la Trump funcţia de...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.10.2020, 00:05 1441

Aşteptările în creştere ca alegerile din SUA să fie câştigate de către Joe Biden influenţează monedele de pe pieţele emergente, pe unele pozitiv şi pe altele negativ, traiectoria ratelor de schimb anticipând o poziţie mai moale a viitorului guvern american faţă Beijing şi una mai dură faţă de Moscova şi Ankara, scrie Financial Times. Lira turcească a stabilit din un nou minim istoric faţă de dolar, în condiţiile în care Turcia lui Erdogan irită şi conducerea de la Paris.

Pe măsură ce în ultima luna şi jumătate sondajele electorale au înclinat spre candidatul democrat în cursa pentru câştigarea alegerilor din SUA, monedele emergente s-au alăturat unui raliu global spre active mai riscante, ceea ce reflectă aşteptări din ce în ce mai mari că o victorie a partidului lui Biden va deschide calea pentru cel de-al doilea pachet de stimulente majore pentru cea mai mare economie a lumii. Un indice MSCI al monedelor ţărilor emergente a crescut cu aproximativ 2,4% de la începutul lunii septembrie. O preşedinţie Biden „va fi probabil văzută ca un rezultat mai favorabil pentru monedele pieţelor emergente în ansamblu, având în vedere o abordare mai puţin combativă a tarifelor“, a spus Meera Chandan, strateg în domeniul valutar la JPMorgan Chase. Influenţa lui Biden este mixtă. Printre câştigătorii clari se numără China, al cărei yuan s-a apreciat cu peste 2% de la începutul lunii septembrie, pe măsură ce investitorii au început să se poziţioneze pentru tensiuni mai reduse în comerţul internaţional. Perspectiva unei poziţii mai puţin combative a stimulat şi pesoul mexican şi moneda Coreei de Sud, wonul, ambele în creştere cu peste 4% în aceeaşi perioadă. Există însă câteva excepţii notabile din acest grup al câştigătorilor: lira turcească şi rubla Rusiei.

Deşi se datorează parţial factorilor locali, acest lucru este, de asemenea, un semn că investitorii cred că o victorie a lui Biden ar favoriza în general ţările care demonstrează o mai mare aderenţă la normele internaţionale, spun analiştii. Nafez Zouk, strateg la Oxford Economics, a declarat că deprecierile reflectă aşteptările ca Biden să adopte o abordare mai dură cu privire la Moscova şi Ankara decât administraţia lui Donald Trump. „Se potriveşte cu ideea că Biden va fi mai mult un preşedinte bazat pe reguli, în timp ce Trump a încercat să rupă ordinea internaţională bazată pe reguli“, a spus el. „Unul dintre marii pierzători ai acestei schimbări ar fi Rusia, deoarece este mult mai probabilă perspectiva sancţiunilor“. Biden a indicat că SUA ar putea impune sancţiuni şi Turciei, pentru achiziţionarea de rachete ruseşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO