Business Internaţional

Jocurile Olimpice din 2020 ar putea aduce Japoniei un câştig de până la 80 miliarde dolari

Capitala Japoniei a fost desemnată gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 2020, după o competiţie în care a concurat cu Istanbulul şi Madridul. AFP/Mediafax Foto

Capitala Japoniei a fost desemnată gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 2020, după o competiţie în care a concurat cu Istanbulul şi Madridul. AFP/Mediafax Foto

Autor: Vlad Popescu

08.09.2013, 21:03 207

Găzduirea Jocurilor Olimpice din 2020 de către Tokio va sprijini construcţiile şi turismul şi va îmbunătăţi încrederea consumatorilor, contribuind la revigorarea economiei japoneze, analiştii anticipând un câştig economic brut de 60-80 miliarde de dolari în următorii şapte ani.

Capitala Japoniei a fost desemnată gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 2020, după o competiţie în care a concurat cu Istanbulul şi Madridul. Analiştii anticipează că sectorul construcţiilor şi turismul vor avea cel mai mult de câştigat, însă efectul va fi prezent în următoarea perioadă la nivelul întregii economii datorită unui val de optimism.

Pregătirile pentru Jocurile Olimpice vor crea noi locuri de muncă şi vor îmbunătăţi încrederea companiilor şi a populaţiei, într-o economie care resimte efectele cutremurului devastator din 2011 şi ale datoriei publice uriaşe.

Situaţia economică din Japonia s-a îmbunătăţit de la sfârşitul anului trecut, în urma măsurilor agresive de stimulare a creşterii adoptate de premierul Shinzo Abe pentru a pune capăt unei perioade îndelungate de deflaţie, care persistă de la sfârşitul anului ’90.

Guvernul japonez estimează că Jocurile Olimpice vor aduce economiei valoare adăugată echivalentă cu 0,3% din PIB, estimare considerată prea modestă de către Robert Feldman, director de cercetare economică pe Japonia la Morgan Stanley MUFG Securities.

„Estimarea noastră este că impactul ar putea fi cel puţin similar celui înregistrat de Marea Britanie, de aproximativ 0,7 - 0,8% din PIB în următorii 7 ani, adică 3.000 - 4.000 miliarde yeni ca valoare adăugată (30 - 40 miliarde dolari), sau 6.000 - 8.000 miliarde yeni ca producţie brută (60 - 80 miliarde dolari)“, potrivit unui raport al băncii de investiţii.

Japonia va găzdui Jocurile Olimpice de vară pentru prima dată din 1964. De atunci, Japonia a mai găzduit în două rânduri Jocurile Olimpice de iarnă, în 1972 la Sapporo şi în 1998 la Nagano.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO