Business Internaţional

Jeremy Browne, „ambasadorul“ City of London – cel mai puternic centru financiar al Europei: „Am intrat în ceea ce cred că este o fază diferită a democraţiei vestice, iar oamenii încă încearcă să-i înţeleagă efectele“

Jeremy Browne a fost membru în parlamentul britanic, ministru de stat pentru afaceri externe, ministru de stat pentru afaceri interne şi acum este reprezentant special pe Europa al City of London Corporation

Jeremy Browne a fost membru în parlamentul britanic, ministru de stat pentru afaceri externe, ministru de stat pentru afaceri interne şi acum este reprezentant special pe Europa al City of London Corporation

Autor: Bogdan Cojocaru

04.02.2016, 07:00 1966
Într-un fel, Jeremy Browne este amba­sadorul în UE al City of London, cel mai mare centru financiar al Europei şi în multe aspecte un stat în stat. City of London, aflat în competiţie puternică cu Frankfurtul, cu Wall Streetul şi cu centrele financiare asiatice, l-a trimis pe Jeremy Browne într-un tur al statelor europene în fruntea unei adevărate ofensive a şarmului.

Domnul Browne, un politician de 45 de ani cu experienţă în afacerile externe şi „fascinat“ în special de politica americană - colecţionează postere politice americane -, a discutat în periplul său cu diferiţi oficiali din diferite ministere, cu reprezentaţi ai băncilor centrale şi ai marilor bănci comerciale şi cu Ziarul Financiar. El ne-a vorbit despre Brexit, despre cine vrea răul Europei, despre alegerile din America şi despre misiunea sa în Europa şi România.

 

Cunoaşteţi vreun român care să lucreze în City?

Nu cred că ştiu dacă ştiu, dar trebuie să fie mulţi.

 

Cine vrea ca Marea Britanie să iasă din UE?

Cred că multe ţări care vor ca UE să fie bolnavă vor probabil să vadă Marea Britanie afară din UE pentru ca astfel Europa să fie slăbită. Cred că implicaţiile unui astfel de deznodământ pentru UE sunt poate mai mari decât cele ieşite la suprafaţă în această fază în dezbaterile din restul UE. Marea Britanie este a doua mare economie din UE şi are cea mai mare populaţie după Germania. Ar fi un contribuabil net la bugetele UE. Însă Marea Britanie este

într-un fel şi un lider ideologic în UE. Marea Britanie este văzută ca reprezentând o anumită perspectivă în dezbaterile UE, o perspectivă economică liberală.

Eu cred că UE şi ţările din UE trebuie să se gândească la cum să fie mai competitive economic la nivel global. Cred că perspectiva britanică în această privinţă este o parte importantă din cum UE ca întreg se adaptează la ascensiunea Asiei şi la intensificarea competiţiei globale.

 

Cine din Marea Britanie vrea Brexitul?

Cred că sunt oameni motivaţi de considerente legate de suveranitate, oameni care cred că puterea ţării de a lua decizii în ceea ce priveşte propriile afaceri este compromisă de faptul că este membră a UE. Sunt oameni motivaţi de chestiuni legate de independenţa naţiunii, de capacitatea de a controla imigraţia, de a restricţiona libertatea de mişcare. Unii pun în faţă argumentul economic că UE nu este competitivă şi că Marii Britanii i-ar fi mai bine singură, că a cincea mare economie a lumii trebuie să încerce să negocieze propriile acorduri comerciale. Perspectiva City of London este puternic în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE. Bine, sunt şi câteva excepţii. Însă City-ul sprijină libertatea de mişcare în UE.

 

Cine este cel mai mare duşman al City of London? Să fie Comisia Europeană, să fie nemţii?

Haha, niciunul! UE are 7% din populaţia lumii, iar procentele se micşorează. Care sunt activele pe care UE le are la nivel global? Ce ai admira la UE dacă ai fi, spre exemplu, guvernul Chinei? Ce anume ai şi se poate remarca la nivel global ca fiind competitiv? Oamenii ar putea admira moştenirea europeană, ideile care ies din Europa. Europa are industrii puternice, creatoare. Poţi admira industria germană, dar şi City of London. Este un centru global. Wall Streetul serveşte America, dar City of London serveşte lumea, are multă experienţă, inovaţie, spirit întreprinzător. Cred că este un activ grozav pentru Europa ca întreg.

 

Ce este Quantitative Easing pentru oameni?

Este un concept al laburiştilor, dar faţă de care ei nu au făcut angajamente. Din câte înţeleg înseamnă ca guvernul să împrumute bani pentru

a-i da oamenilor. În afara cazului în care devine o urgenţă economică nu cred că principiul are perspective de a fi aplicat în Marea Britanie. Este o dezbatere teoretică în anumite cercuri ale opoziţiei, dar nu o politică guvernamentală, nu este ceva care să preocupe City of London.

 

Ce candidat la preşedinţia SUA credeţi că este mai bun, sau mai rău, pentru UE?

City of London nu are nicio poziţie în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale din SUA. Eu cred că ţările industrializate vestice, în care aş include şi România, trebuie să se gândească la cum să fie mai competitive, la cum să creeze avuţie. Sper că America va avea o înclinaţie spre comerţ liber, nu spre protecţionism, indiferent de cine este preşedintele. Însă în viaţa politică şi publică din America este un puternic curent protecţionist, ceea ce cred că este nesănătos. Ciudat este că oamenii presupun că America este un fel de far al capitalismului, dar nu este întotdeauna aşa, şi când ei au insticte protecţioniste, izolaţioniste mai puternice, este păgubitor pentru economia lor şi pentru cea a UE.

 

Cine va câştiga competiţia?

Nu ştiu, pentru că nu sunt un american. Ceea ce este interesant este că vezi acolo acelaşi fenomen pe care îl vezi în chiar multe democraţii europene, al candidaţilor rebeli, al elitei politice convenţionale avându-şi concepţiile perturbate. Se spune că nici Donald Trump şi nici Ted Cruz nu sunt candidaţii preferaţi ai establishment-ului republican. Este interesant de văzut cât de volatilă este politca în America. Aceaşi situaţie se repetă în multe ţări europene. Am intrat în ceea ce cred că este o fază diferită a democraţiei vestice, iar oamenii încă încearcă să-i înţeleagă efectele.

 

Dospeşte cumva o nouă criză financiară sau economică?

Sper că nu, deoarece implicaţiile pentru milioane de oameni ar fi negative. Întotdeauna au fost cicluri economice şi nu există niciun motiv să nu credem că nu vor mai fi cicluri economice. Putem spera că am învăţat lecţiile crizelor anterioare astfel încât volatilitatea să fie atenuată. Dacă ar fi posibil să prezici viitorul mulţi oameni ar face mulţi bani. Nu poţi şti ce formă vor lua problemele viitoare.

 

Care sunt cele mai vulnerabile bănci din Marea Britanie?

Nu le voi lista, dar numele lor a fost făcut public de Banca Angliei. Este clar că unele sunt mai rezistente decât altele. Niciuna nu este într-o poziţie proastă, dar pentru unele se putea şi mai bine.

 

De ce nu mai este nicio bancă britanică în România?  

Mai bine le-aţi întreba pe ele. Unul din aspectele pe care le consider interesante este căutarea de oportunităţi de afaceri în România. Despre România sunt poveşti frumoase de spus. Aveţi creştere economică, inflaţie redusă, o masă critică în ceea ce priveşte mărimea populaţiei, există mult spirit antreprenorial. Pe de altă parte, oamenii spun că sunt probleme cu corupţia, ceea ce creează incertitudine. Oamenii spun că unele mijloace de comunicaţie, cum ar fi internetul, sunt bune, dar partea fizică, transportul, este destul de deficitară. 

 

Care este misiunea dumneavoastră aici?

Vreau ca City of London să aibă un dialog mai puternic cu publicul de peste tot din Europa. City-ul este centrul financiar care iese cel mai mult în evidenţă în Europa. Este un activ pentru Europa ca întreg. Vreau să înţeleg mai bine ce cred oamenii de aici. Poate că în România este interes pentru finanţarea infrastructurii de transport, despre cum să dezvolţi industria pensiilor private. Ceea ce spun este că suntem aici, vrem să discutăm cu voi, nu suntem interesaţi doar de audienţa din Marea Britanie sau din Bruxelles. Să facem din acesta un proces de durată.

 

Care este următoarea ţară pe care o veţi vizita?

Săptămâna viitoare voi fi în Estonia, Letonia şi Lituania. Voi sta 24 de ore în fiecare.

 

Vă veţi lua vacanţă după turul acesta?

Nu încă. Tocmai mi-am cumpărat o casă nouă şi-mi va trebui timp să mi-o decorez cu posterele mele. 

 

Pasiuni

Sportul, mai mult privitul decât jucatul, dar a alergat ceva la viaţa lui. Nu mai joacă sporturi organizate. Îi place fotbalul, rugbi – ştie că România are o şcoală re rugby -, şi crichetul.

A fost întotdeauna intrigat de politica americană, urmăreşte cu atenţie cursa prezidenţială de acolo. Colecţionează postere politice americane. Tocmai şi-a cumpărat o casă nouă, în Londra, ceea ce este foarte scump. Domnul Browne nu a mai fost niciodată până acum în România, deşi a bătut lumea de la un capăt la altul, tatăl său fiind diplomat. interviul a fost realizat cu ajutorul ambasadei Marii Britanii la Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO