Business Internaţional

Jean-Claude Trichet salută "deciziile extrem de importante" luate la summitul european

Jean-Claude Trichet salută "deciziile extrem de importante" luate la summitul european

Autor: Mediafax

27.10.2011, 08:09 1556

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a salutat joi dimineaţă "deciziile extrem de importante" luate de liderii zonei euro la summitul de la Bruxelles, unde a fost adoptat un plan împotriva crizei datoriilor.

"Am luat decizii extrem de importante în mai multe domenii", a afirmat Trichet, referindu-se la planul de recapitalizare a băncilor, noul ajutor pentru Grecia şi consolidarea capacităţii de reacţie a fondului de sprijin pentru zona euro (FESF).

După circa zece ore de negocieri, summitul zonei euro a permis definirea liniilor generale ale planului, însă mai este necesară "multă muncă şi multă muncă rapid", a spus el.

Trichet va mai rămâne în funcţie până la începutul lunii noiembrie, când va fi înlocuit de italianul Mario Draghi. Deşi rolul BCE a fost subiect de divergenţe între Paris şi Berlin, Draghi a declarat miercuri că BCE rămâne decisă să aplice "măsuri neconvenţionale" împotriva crizei, precizând că acestea au un caracter temporar şi că statele din zona euro sunt cele care trebuie să ofere răspunsuri durabile şi decise.

"Miniştrii Finanţelor din zona euro, Comisia (Europeană) şi Banca Centrală Europeană rămân în centrul gestionării cotidiene a Uniunii monetare", a declarat, joi, la încheierea summitului european, preşedintele UE, Herman Van Rompuy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO